fredag 13 mars 2015

Tema: Nora Roberts - Vittne till Mord


 
Vittne till mord (e-bok)
Vem vittnar för vittnet?
Nora Roberts
Vittne till mord
Översättare: Tove Janson
Albert Bonniers
Nora Roberts är en framgångsrik författare när det gäller spänning, thrillers och deckare. Vittne till Mord är som Sopranos i bokform, ett sällsamt äventyr av thrillergenrens egen mästare, en gripande och grym skildring av dagens maffia och dess offer.

Förutom spänning, skottlossning, explosioner och den ryska maffian får man även njuta av en hel del humor.
Som när maffiabossen och hans underhuggare diskuterar om de ska ta in mamman till vittnet för ”förhör” för att få reda på vittnet befinner sig.

Maffiabossen tycket inte att det är en bra idé, för det finns två scenarion: antingen är hon en bra mamma och då dör hon hellre än avslöjar något om sitt barn eller så är hon en dålig mamma och då vet hon inte var sitt barn är - i vilket fall som helst är ett “förhör” slöseri med tid. Och vi som läsare vet ju att det är alternativ två.
Huvudpersonen Elizabeth Fitch är i sig en intressant karaktär, hon har en liknande blandning av superintelligens (och skyhögt IQ på 210) och en naivitet inför vardagliga saker som ”vem som helst” fattar och hon tar det mesta bokstavligt. Den ryska maffian hade inte räknat med ett vittne med eidetiskt minne och som dessutom är flytande i ryska … och bra på att fly.

Vittne till mord är en bok att sträckläsa, med många cliff-hangers, som en blandning av Sopranos och något mycket mörkare, för den ryska maffian är det nya hotet, och med datorn som vapen är de riktigt farliga, inte bara ”pantomime villains”. De äger allt och alla, allt är infiltrerat och de är inte vana att någon sätter upp sig mot dem.

Nora Roberts börjar aldrig med att göra upp någon strikt plan över ”the plot” utan börjar istället med en person, en händelse, som triggar igång fantasin.
Elizabeth Fitch triggar också igång läsarens fantasi. En väldigt verklig person med overkligt bra förmågor och stark överlevnadsinstinkt.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.