tisdag 24 mars 2015

FILM: Interstellar - finns det någon där ute som kan rädda oss?

I rymden finns det också känslor.

Interstellar är den vackraste science fiction filmen sedan 2001 - A space odyssey. Och filmerna har många likheter. Det ensamma rymdskeppet som snurrar ute i rymden, den ensamme astronauten som måste överleva osannolika odds, kommunikationen med de där hemma via videolänk, den vackra designen, den klassiska inspirerade musiken ...

Jordens resurser ska ta slut och några astronauter ska hitta en ersättningsplanet. Det blir lättare sagt än gjort.

Inledningen, en hel timme, tillbringas på jorden, där vi får se dammstormar och problem med att få grödor att överleva. Huvudpersonerna är alla jordbrukare. Det är framtiden: vi behöver inte fler TV-apparater eller prylar, vi behöver mat. Och luft. Luften håller också på att ta slut.

Omslaget till Interstellar kan ge dig en idé om att Matthew McConaughey är huvudperson och hjälte - och det är han på sätt och vis, men det är dottern, spelad av Mackenzie Foy, Jessica Chastain och Ellen Burstyn i olika åldrar, som är filmens verkliga hjälte, det är hon som räddar jorden och hela jordens befolkning.

Christopher Nolan och hans producent fru Emma verkar vara ofrömögna att göra en dålig eller ens medioker film tillsammans. Interception, Batman-trilogin, Interstellar ... Du känner igen filmens klass och filmens skådespelare. Både Cain och Hathaway har varit med Nolan förut (senast i Batman finalen) och Cain har varit med i alla Nolans stora filmer.

Interstellar är ett kärt återseende av en Christopher Nolan värld där bra skådespelare, filosofisk historia och stora frågor samsas med action och familjedrama.

När det gäller den stora frågan om det finns någon därute som ser efter oss, så verkar det snarast som om svaret här är att människorna måste se efter sig själva, varandra och sin egen planet.

Mycket mer tillfredställande än Prometeus, Star Wars och dess kopior.


Regi: Christopher Nolan
Titel: Interstellar
Medverkande: Ellen Burstyn, Matthew McConaughey, Matt Damon, Jessica Chastain
Mackenzie Foy, John Lithgow, Timothée Chalamet, Collette Wolfe, Francis X. McCarthy
Bill Irwin, Anne Hathaway m.fl.
USA; 2014
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.