måndag 2 mars 2015

FILM: Belle - en unik film om kärlek och mänskliga rättigheter

Missa inte Belle!


Belle är en film i regi av en kvinna och med manus av en annan kvinna. Båda är färgade. På så sätt är de i dubbel minoritet i filmvärlden.

I en av filmens bästa repliker säger Dido att hon vunnit sin frihet två gånger: både som färgad, och som kvinna. Hennes pappa älskade hennes mamma, älskade sin enda dotter och testamenterade alla sina pengar till henne. Det innebär att Dido slipper gifta sig. Om hon inte vill. 

Hennes kusin Elizabeth har det mycket värre. Hon är pank, utan arv, utan hemgift. Från lika fin familj som Dido (de är ju kusiner) men hennes far har skaffat en ny fru och nya barn och de kommer att få allt.

Filmen har ett intressant sätt att visa på kvinnors rättigheter, eller brist på rättigheter. De är som mäns ägodelar. En parallell till slaveritemat.

På något sätt är den också en standard romantisk komedi, där Dido väljer mellan en rik, snygg kille (som inte är så trevlig)  och en fattig, snygg kille (som är jättetrevlig) och hon väljer RÄTT - hon tar den fattige killen, det har hon ju råd med eftersom hon själv är stenrik, och tillsammans arbetar de mot slaveriet, och för att det ska förbjudas.

Belle är inspirerad av en verklig målning, som man kan se än idag på Scone House, och den sanna berättelsen om Dido Elizabeth Belle, Admiral Sir John Lindsays oäkta dotter. Hon växer upp hos sin aristokratiska farbror Lord Mansfield och hans fru.

Lord Mansfield är känd i brittisk historia för att han aktivt jobbade mot slaveriet och såg till att det blev förbjudet. I egenskap av domare var han känd som Englands mäktigaste man - efter kungen.

Belle är en film med många hjältar och mycket kärlek.

Även om Belle handlar om människor rättigheter, så är det en viktig film bara eftersom Dido och Elizabeth är kompisar och av samma klass - det fanns färgade i aristokratin redan på 1700-talet.

Som Misan och Ayan själv uttrycker det: "Vi har funnits här (i Storbritannien) länge. Vi har inte just kommit."

Regi: Amma Ayan
Manus: Misan Sagan
Titel: Belle
Medverkande: Matthew Goode, Lauren Julien-Box, Natasha Williams, Alan McKenna
Penelope Wilton, Cara Jenkins, Emily Watson, Tom Wilkinson, Sarah Gadon,  Gugu Mbatha-Raw
Miranda Richardson , James Norton, Tom Felton, Timothy Walker, Sam Reid

England, 2014
FOX-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.