tisdag 24 mars 2015

FILM/TV - Outlander - ett enastående äventyr av Diana Gabaldon!

Claires framtid ligger i det förflutna

Jag minns när Diana Gabaldon gästade Bokmässan i Göteborg. Hon uppmanade läsare att öppna en av hennes böcker på VILKEN SIDA SOM HELST och om man inte blev helt fängslad av berättelsen så behövde man inte köpa boken. Alla som öppnade en  Diana Gabaldon bok - på valfri sida! - blev fast. Det gick helt enkelt inte att komma undan. Jag köpte hela serien, alla böcker som fanns, av Gabaldon. Hon har visserligen skrivit flera serier, men Outlander är förmodligen den mest kända och mest älskade. Böckerna är en serie med åtta delar, den sista kom ut 2014 och förhoppningsvis innebär detta att den välrgjorda TV-serien Outlander kommer att återkomma sju gånger till, efter säsong ett.

Utmaning: börja med vilket avsnitt som helst och om du inte är fast direkt ... Fast unna dig hellre hela serien från början till slut, för det här är ett hisnande äventyr, en blandning av historia, science-fiction, drama och action.

Tänk om din framtid är det förgångna?

Claire Randall är i Skottland med sin man Frank, och de försöker lära känna varandra igen efter åratal av krig. När Claire går till några gamla stenar för att plocka en sällsynt blomma till sin samling, blir hon plötsligt förflyttad genom tiden från 1945 till 1743.

Skottland som slits av krig och stridigheter mellan olika klaner - men mest av allt är det skottar mot engelsmän. Ändå är det skottarna som tar hand om Claire, seriens "outlander", inte engelsmännen.

Claire försöker överleva i en tillvaro som är full av intriger och faror. Hon gör sig snart oumbärlig som sjuksköterska, eller rättare sagt "helare", men engelsmännen misstänker att Claire är en spion, varför skulle hon annars plåstra om skottar?

Två olika historier

När omständigheterna tvingar henne att gifta sig med en av de laglösa högländarna slits Claires känslor och lojalitet mellan två män från olika länder - och dessutom olika tidsåldrar.

Kommer hon någonsin att komma tillbaka till sin egen tid igen?

Outlander är ett spännande äventyr, där historiska kläder och miljöer stämmer in i minsta detalj. 1746 blev tusentals högländare brutalt slaktade av den engelska armén - men en av Franks förfäder i spetsen. Kan Claire rädda sina nya vänner från högländerna, eller måste historien ha sin obarmhärtiga gång?Titel: Outlander
Medverkande: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Duncan Lacroix, Graham McTavish, Tobias Menzies,
Grant O'Rourke, Stephen Walters

UK, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.