torsdag 26 mars 2015

Oloflig beblandelse - Verklighetsinspirerad historisk roman från Västerbotten


Oloflig beblandelse (inbunden)

Oloflig beblandelse
 

Anita Salomonsson

Oloflig beblandelse

Norstedts

Sara Greta Persdotter är känd som oäkting. Hennes mor, soldatänkan har olagligt beblandat sig med en gift man och därmed är Sara Greta, modern och den gamla mormodern dömda i skam, där de tillsammans sliter hårt på den lilla gården ute i Furunäs ute vid den Västerbottniska kusten. Den lilla flickan jobbar jämt, rensar potatisland, vattnar, plockar bär, dammar, skakar, hänger tvätt. … Familjen har också en gammal ko.

Omgivningen ser inte med blida ögon på att tre kvinnfolk klarar av att leva själva och klara sig utan en man. Kan de ha försvurit sig åt onda krafter?

En kväll när Sara Greta smitit ut för att mjölka geten på ängen, för att visa att hon kan, så ser hon ett himlatecken. Sara Greta blir kall av fasa. Vad betyder himlatecknet? Är det straffet?

Redan som liten flicka bestämmer sig Sara Greta för att aldrig bli som sin mor. Hon ska aldrig gifta sig. Hon ska klara sig utan man. När hon växer upp och drar till sig beundrande blickar påminner hon sig om sitt löfte till sig själv. Hon ska klara sig själv.

Sara Greta tar plats som piga hos ett gammalt par i Ersmarks by. Hon är arbetsam och lojal och gör sig snart oumbärlig hos det gamla paret, Hilda och Hilmer.

Men en dag möter Sara Greta storbondsonen Nils, mitt framför en blommande videbuske. De två blir förälskade. Men Nils familj vill inte ha en sådan kvinna som ska dra vanära till familjen.

Kommer det illavarslande tecknet som Sara Greta såg som barn att bli verklighet, eller finns det hopp?

Anita Salomonsson hämtar sin inspiration från sanna berättelser och har redan tidigare skrivit flera framgångsrika historiska romaner.

Oloflig beblandelse passar alla som gillar verklighetstrogna livsskildringar av vanliga människor som levde ett vardags-Sverige som fanns för inte så länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.