torsdag 26 mars 2015

Familjen Bliss magiska bageri - en välsmakande trilogi att sluka!

 Tre gånger Bliss!


Familjen Bliss magiska bageri (inbunden)
Familjen Bliss och den förtrollade kokboken (kartonnage)Familjen Bliss och den mystiska bagerifabriken (inbunden)Författare: Kathryn Littlewood
Serie: Familjen Bliss
Översättning: Caroline Bruce
Förlag: Alfabeta


Familjen Bliss har ett magiskt bageri. Det hela påminner om Chocolat (ni vet, boken av Joanne Harris som blev Lasse Hallström film) - liten, mysig by, litet mysigt företag, stark feel-good ... Det finns en chokladbit/ett bakverk för alla, och det botar och gör folk glada.

Rose är huvudperson i böckerna, 10-12 år gammal. Hon vill bli familjens nästa sockerbagare. Hon har en äldre bror som är snygg och en yngre bror som är charmig och en lillasyster som kryper omkring på golvet och är söt. Ingen utom Rose tar ansvar. Och alla utom Rose är söta/snygga/charmiga.

Rose funderar mycket på hur man ska baka något för att bli snygg och populär, som sina oansvariga syskon (som förblir ganska platta karaktärer böckerna igenom). Men snart får hon nya problem. Hennes föräldrar åker aldrig bort, men de ska bota en sjukdom i grannbyn och just då kommer moster Lily på besök och lägger vantarna på den magiska kokboken.

Katastrof!

En sak som är konstig är att familjen på hela tiden, alla generationer, aldrig har gjort en kopia av boken (de förklarar att de inte haft tid --- till och med upptagna munkar i medeltida kloster gjorde handskrivna kopior av allting!) och ännu konstigare är det att de inte kan recepten utantill.

När man har bakat någonting brukar receptet sitta, efter bara en gång ... och Bliss har bakat hela livet och minns inte sina egna recept?

När bok två går igång är allt ve och elände, för den lilla byn är inte charmig längre och de har bara vanliga bakverk att äta. Precis som alla andra. Katastrof! Boken måste räddas!

Varför just denna by måste ha magiska kakor och inte resten av världen förklaras aldrig.

Rose åker i alla fall till Paris för att vinna tillbaka boken från Lily i en baktävling. Med hjälp av en talande katt.

Bok tre i serien är den mest komplexa för nu är Rose känd ---- hon är inte osynlig längre (innan såg folk bara hennes syskon) och hon trivs inte alls. Hon har inte ens lust att baka längre ... Men nya onda krafter hotar att lägga beslag på bakboken, och Rose måste baka igen, för att rädda hela världen från att bli förslavad av onda bakverk!

Familjen Bliss serien är ofta väldigt rolig, väldigt charmig och lätt överdriven.

En speciell variant av humor-fantasy där man inte behöver ta saker på så blodigt allvar och där man är helt säker på att allt fixar sig till sist. Ta en kaka till bara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.