måndag 30 mars 2015

FILM/TV: Downton Abbey - A Moorland Holiday

Ett extra långt avsnitt av Downton!

Årets julspecial utspelar sig under hösten och julen 1924. Roses svärfar Lord Sinderby har bjudit in familjen Crawley till Brancaster Castle i Northumberland för att jaga men en skandalös hemlighet hotar att förstöra hela semestern. Fler överraskningar väntar allt eftersom familjerna bekantar sig med varandra.

Specialavsnitten av Downton Abbey brukar vara som lyxiga långfilmer. Tänk bara på det frra. The London Season. Med gäststjärnor från USA (Shirley McLaine, Paul Giamatti) och stora spektakel i London och ett triangeldrama där Mary slits mellan två rika, snygga friare. Tall dark strangers x 2.

Det här avsnittet är mer som om man har klippt ihop två stycken vanliga avsnitt av Downton Abbey.

Ett avsnitt utspelar sig under en jakthelg på Brancaster Castle och ett annat avsnitt utspelar sig under julen på Downton Abbey. Det råder ingen tvekan om vilket plats som är snyggast. Highclere Castle glittrar som aldrig förr.

Jakthelgen handlar mest om en konflikt mellan Lord Sinderbys butler och Thomas - den intrigerande underbutlern från Downton. Det råder ingen tvekan om vem som går segrande ur striden. Thomas är ingen som man ska reta upp i onödan. Som så ofta med Thomas har hans intrigernade positiva effekter som han själv inte räknat med --- som när han intrigerade mot nannyn för att han inte gillade henne, och räddade därmed Lady Sybbie från en hemsk nanny när han fick henne avskedad.

Här blir effekterna att Lord Sinderby plötsligt gillar Rose OCH accepterar hennes familj OCH dessutom börjar Tom bli vänligt bemött.

När det gäller Tom är han en av de tråkigaste karaktärerna i serien och han borde ha blivit utskriven ur serien samtidigt som Sybil. Hur länge kan man tänka på att åka till Amerika utan att komma till skott?!

Juldelen av Downton Abbey specialen är precis så glittrande och vacker som ett julavsnitt ska vara.

Men ... i bakhuvudet ligger julavsnittet som slutade med en kyss mellan Mary och Matthew och det snöade och betjänterna pratade med en ande via ett brädspel ... Till den nivån kommer inte detta julspecial upp.

Det finns en bitterljuv scen då Mary, Edith och Tom minns Lady Sybil och håller varandra i händerna ... men ingen säger ett ord om Matthew! Vilket verkar knepigt, eftersom Matthew+Mary historien var den som drev serien framåt i tre säsonger. Tom och Sybil kunde ha stannat på Irland utan att man hade saknat dem.

Med tanke på att nästa säsong ska bli den sista, vädrar man redan nu vilka friare Mary respektive Edith ska få i den sista säsongen --- trevligast är att Edith ska få något annat att göra än att titta på sin dotter med tårar i ögonen, med ett lidande ansiktsuttryck som hon använt flitigt under den här säsongen --- och vilka karaktärer som gjort sitt och ska bli utskrivna.

Julian Fellowes tycks planera för flytt snarare än dödsfall för de skådespelare som ska säga hej då till serien.

Som kostymdrama är Downton Abbey - A Moorland Holiday ett synnerligen lyckat äventyr.


Manus: Julian Fellowes
Titel: Downton Abbey, series five
Medverkande: Hugh Bonneville, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Lesley Nicol, Maggie Smith, Allen Leech, Penelope Wilton, Kevin Doyle, Lily James m.fl.
UK, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.