torsdag 26 mars 2015

Glödens färger - Den femte efterlängtade boken om BrickenGlödens färger (inbunden)
Femte boken med Bricken!

Vibeke Olsson
Glödens färger
Libris

“Man får inte glömma hur mycket bättre det har blivit …”, tänker Bricken, och förundras över tidens framsteg. Som bara tio timmars arbetsdag och en nyinstallerad järnspis. Men i hemlighet saknar hon ändå den gamla spisen och glödens färger.

“Så jag kan sakna glödens färger, hur de skiftade när jag hade lagt eldgruva för natten. Hur jag kunde ligga och se färgerna skifta i spiseln. Visst är järnspisen en välsignelse, lättare med matlagning och den behöver inte passas hela tiden. Men så jag kan sakna färgerna …”

Året är 1909. Det har nu gått trettio år sedan Sundsvallsstrejken och Bricken har fyllt fyrtio. Hon har det bra och hon är tacksam. Men samtidigt har en sorgsenhet infunnit sig. Hon saknar glädjen som hon kunde känna när maken Natan fortfarande levde. Då hon kunde tänka att hon hade allt, snäll gubbe, friska barn och tillräckligt med mat.

För snart tio år sedan drunknade Natan och lille Mats vid kolkajen. Flera av Brickens barn har hunnit bli vuxna. Nikanor är plankbärare, Frida väntar barn och arbetar med splitveden och Isak är knubbpojke. Elias går fortfarande i skolan men hjälper Bricken med den stortvätt hon åtar sig och bär ved och vatten till henne. Fosterdottern Elvira lärs upp till finsömmerska på sin symaskin. Järnspisen värmer hela köksrummet. Värmen finns, men inte glödens färger.

Lite mer än hundra år har gått sedan tiden som skildras i Glödens färger, men när man läser transporteras man snabbt tillbaks i tiden.

Glödens färger är den femte romanen om Bricken. Tidigare finns Sågverksungen,Bricken på Svartvik, Sågspån och eld och Amerikauret. Vibeke Olsson har belönats med flera litterära utmärkelser: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.

Vibeke Olsson är främst känd för tre historiska platser: Romarriket (Hedningarnas förgård), tredje rikets Tyskland (Molnfri bombnatt) och Sundsvall kring förra sekelskiftet (alla romanerna om Bricken). Stora och små historiska skeenden skildras alla med samma noggrannhet och inlevelse av Vibeke Olsson. Det här är historiska romaner med stor kärlek och empati.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.