tisdag 24 mars 2015

FILM: Nightcrawler - en thrillertriumf för Jake Gyllenhaal

If it bleeds, it leads!

Det finns filmer som är så bra att superlativen inte räcker till. Nightcrawler är en sådan film. En triumf in i minsta detalj, och en film som fungerar på så många nivåer.

På ytan är det en regelrätt thriller och spänningen släpper aldrig en sekund under de 110 minuter som filmen pågår.

Dessutom levererar filmen ett minnesvärt porträtt av en sociopat briljant spelad av Jake Gyllenhaal, som gör en modern "American Psycho". Amoralisk snarare än omoralisk. Om ni tyckte att huvudpersonerna Nick och Amy i Gone Girl var problematiska och vidriga är detta inget mot Lou i Nightcrawler. Lou har tagit den amerikanska kapitalistiska drömmen till sitt hjärta, och för att få sitt egna företag att bli framgångsrikt är han beredd att gå över lik. Bokstavligen.

Nightcrawler är också en satir, eller, om man så vill, ett verklighetstroget porträtt av den djungel som utgör de amerikanska TV-nyheterna. Nightcrawling är en term från 1930-talet, idag kallar sig dessa frilansare för stringers, och ett par riktiga stringers har varit konsulenter för filmen. De hävdar att allt i filmen är verklighetstroget. Förutom det där med att gå över lik och att flytta kroppar för att få en bättre kameravinkel. Men annars stämmer allt: jakten, konkurrensen, att köra som galningar för att vara först på plats vid nästa olycka, eldsvåda, bilkrasch, flygkrasch, inbrott, skottlossning .... och sedan sälja till högstbjudande, medan folk blöder ihjäl bredvid dig. Krigskorrespondenter är inte de enda som måste ha nerver av stål.

Men det allra bästa med Nightcrawler är hur Jake Gyllenhaal gör Lou. Lou är som en symbol för generationen av unga män som växt upp med internet och som tror att allt finns på nätet. Han lever i sin pyttelilla lägenhet och ägnar uppmärksamheten åt TV:n och datorn och via datorn går han alla möjliga kurser som finns (allt finns ju på internet) och tror därmed att han kan allt och han citerar glatt floskler om självförverkligande, utvecklingssamtal och att göra det bästa för sitt företag.

Lou är också som en  symbol för alla de amerikaner, i trettioårsåldern eller strax under, som har missat det amerikanska undret. Inga jobb finns, inga anställningar, ingen trygghet, gratis praktikplatser erbjuds (dvs. du får jobba gratis) ... Det är som en förlorad generation.
Detta gör att man på något underligt sätt börjar heja på Lou. Ett land får den ungdom de förtjänar. Och Lou har inte blivit Lou utan ett samhälle som hjälpt till med råge.

Nightcrawler är den ultimata framgångssagan.

Nightcrawler är också en enorm framgång för Jake Gyllenhaal, som visar att han är en av sin generations absolut bästa skådespelare.


Regi: Dan Gilroy
Titel: Nightcrawler
Medverkande: Jake Gyllenhaal, Renée Russo, Bill Paxton m.fl.
USA, 2014
Noble Entertainment
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.