torsdag 5 mars 2015

Gården - hemligheter och lögner i en mästerlig thriller

Gården (inbunden)
Sverige är ingen idyll.

Tom Rob Smith
Gården
Översättning: Lisbet Holst
Stimpla Publishing

När man väl läst öppningen av Gården så går det inte att lägga denna spänningsroman ifrån sig. Allt börjar en helt vanlig dag och med ett helt ovanligt telefonsamtal:
“Fram till det där telefonsamtalet hade det varit en helt vanlig dag. Lastad med matkassar var jag på väg hem genom Bermondsey, en stadsdel i London strax söder om Themsen. Det var en tryckande varm augustikväll och när telefonen ringde övervägde jag att strunta i den för jag ville hem och duscha…. Pappa grät. Jag stannade tvärt och tappade matkassen. Jag hade aldrig tidigare hört honom gråta. Mina föräldrar hade alltid varit noga med att aldrig träta eller tappa humöret inför mig hos oss förekom det inga häftiga gräl, inga bråk under strömmande tårar.”
Pappans meddelande är kort och koncist.
“Det är din mor … Hon är inte frisk.”

Ett nytt liv i Falkenberg
Daniel hade alltid trott att föräldrarna njöt av det goda livet på en idyllisk lantgård i hans mammas gamla hemland Sverige. Efter ett långt och hektiskt arbetsliv hade bodstad och firma i London sålts och ett nytt, lugnt liv skulle inledas på den ensligt belägna gården utanför Falkenberg.
Men av den lugna pensionen blev inget. Mamman “inbillar sig saker” enligt pappan.
Daniel letar ledtrådar i de många mail han fått. Foton av en lada med rostigt plåttak, grå himmel, traktor, fadern som pratar med en okänd man. Omedvetna om att de blir fotograferade. Det sista mailet från mamman är som ett rop på hjälp.

Hemligheter och lögner på alla fronter
Daniel har också sina hemligheter, och därför har han skjutit upp resan till Sverige flera gånger. Men nu måste han göra slag i saken och berätta … Men Daniel hinner bara så långt som till Heathrow, innan han blir uppringd igen. Pappa hävdar att mamman har flytt från sin “vård” och är på väg till London.
Daniel inväntar sin mammas ankomst och hon börjar sin märkliga berättelse som handlar om mörka familjehemligheter, en ung kvinna som försvinner och konstiga saker som händer i den lilla byn …
Vem ska Daniel lita på, när alla har hemligheter? Inklusive han själv?

En thriller med många vändningar
Gården är en fantastisk thriller, som man absolut inte kan släppa, när man väl har börjat läsa den. Detta är den bästa thrillern sedan Gone Girl, och på många sätt faktiskt bättre. För här finns många vändningar och överraskningar längs läsningens gång! Mindre Hitchcock pastisch och mer verkligt mörker. Liksom Daniel i romanen Gården har även Tom Rob Smith en svensk och en engelsk förälder och är uppväxt i England.
Tom Rob Smith har skrivit flera framgångsrika romaner, bland annat den hyllade bästsäljaren Barn 44, som nu är aktuell som film. Att Gården även har en touch av “nordic noir” gör den ännu bättre!

Svensk främlingsfientlighet
Gården ger också en intressant bild av svensk rasism och främlingsfientlighet, där det engelska paret som flyttar till Sverige ska frysas ut (även om kvinnan egentligen är svensk) och där beslutet att inte prenumerera på Hallands Nyheter möts med universellt fördömande. Det spelar ingen roll om du kan läsa vad som står i blaskan eller inte. Du måste ju visa att du är som alla andra hela tiden.
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.