tisdag 17 mars 2015

FILM/TV: The White Queen


Men go to Battle. Women Wage War.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The White QueenMen go to battle. Women wage war.
 
 
Det här är ett av de allra bästa dramorna någonsin!
Historiskt drama, kostymdrama, starka personligheter, krig, kärlek, svek och ständigt skiftande allianser!
 
 
Historien är baserad på Philippa Gregorys Cousins serie - och där varje bok har ett nytt perspektiv får man i serien alla perspektiv samtidigt, historien är berättad ur tre olika kvinnors perspektiv – Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort och Anne Neville.

Året är 1464 och en bitter strid om tronen rasar i England mellan två sidor av samma släkt. Huset York och huset Lancaster kämpar om makten och de tre kvinnorna spelar en stor roll.


Ni vet sägessättet, bakom varje framgångsrik man står en kvinna?

Det stämmer med råge i The White Queen.

Den vita drottningen är den som splittrar de tre bröderna. Edward IV ser den vackraste kvinna han  någonsin sett vid sidan av vägen, när han rider förbi med sina män. Han bestämmer sig för att gifta sig med henne, en kvinna från "fel släkt", istället för en fransk prinsessa. Edward raserar åratal av diplomatiskt arbete som Warwick utfört och dessutom ritar han om hela den politiska kartan i Europa.

Alla säger att den vita drottningen styr sin man. Att hon är den verkliga makten. Kanske en häxa?

I Frankrike bidar den röda drottningen sin tid. Hennes man "the mad King Henry" är sinnesförvirrad och ur stånd att strida, tillfångatagen och helt borta. Men den röda  drottningen ger sig  inte. Hon har alltid styrt sin man, från den dagen de gifte sig och hon var femton år gammal, en fransk prinsessa på export till England. Hon ska ha in sin man på tronen igen. Och sedan sin son.

Samtidigt intrigerar Warwick på båda sidor och gifter bort sina döttrar, Issy och Anne, en till varje sida av inbördeskriget.

Under tiden bidar Margaret Beaufort sin tid. Hennes son, Henry Tudor, ska bli kung, det ska hon se till. Hon och guds vilja. Hon är övertygad om att den andra sidan i inbördeskriget kommer att förgöra sig själva genom inbördes strider.

Den vita drottningen tror att unge Henry Tudor inte är något hot. Men om han skulle vara det, så skadar det ju inte att hennes äldsta dotter gifter sig med honom, och garderar sig som nästa drottning ...

Det här är som ett schackspel där det vimlar av starka drottningar!

Ni vet, i schack flyttar kungen bara ett steg i taget medan drottning pjäsen har alla coola moves. Så är det här också.

Skådespelaren som fick rollen som Warwick sammanfattar den här enastående serien allra bäst: Det verkar så osannolikt, skulle man hitta på något sånt här skulle ingen tro en. Men allt har ju hänt på riktigt.

Rekommenderas!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.