måndag 2 mars 2015

FILM: My Old Lady - Maggie Smith i högform!


Den perfekta blomman
är som den perfekta filmen.
Alldeles lagom utslagen.


Amerikanen Mathias kallar sig helst för Jim, är 57 år, misslyckad på alla områden, har tre skilsmässor bakom sig, inga barn, inget jobb, och är luspank.
Hans stenrike pappa har dött och alla pengarna har gått till "välgörenhet".
Men Mathias har ett hopp: han fick i alla fall ärva en lägenhet i Paris. Lägenheten består av  två våningar och trädgård och den värderas till tio - tolv miljoner. Euro.

Men. Lägenheten är en viager, vilket innebär att Mathias måste betala 2400 euro i månaden till den tant som bor i lägenheten, och han har inte ens rätt att själv bo där.
Mathias inser ironin i det hela: farsgubben har lämnat honom en skuld. Det är allt!

Mathilde är 90 år, säger hon (egentligen är hon 92) och hävdar att rödvin är genvägen till ett långt och gott liv.

Mathias nästlar sig in till hennes läkare som berättar den sanna historien om Jeanne Clement, Frankrikes äldsta kvinna. När hon var 90 år sålde hon sin lägenhet till sin advokat, som viager. 30 år senare dog advokaten. Jeanne fick tillbaka lägenheten och hon levde tills hon blev 122 år.


Israel Horowitz, 75 år gammal, har regisserat och skrivit manus till My Old Lady - detta är hans regidebut, men han är till vardags en prisad pjäsförfattare, My Old Lady har tidigare gått på scen, för fulla hus, och filmens styrkor ligger i de delar som är som ett litet kammarspel och där skådespeleriet och dialogen får ta plats.

Maggie Smith är ypperlig som den gamla damen. Hon ger också bra råd. Som:"ta en promenad längs Seine, men försök inte att dränka dig, för du kommer säkert att misslyckas och bara bli förkyld istället".

Det visar sig dock att Mathilde har en hemlighet som har med Mathias att göra. Och det är ingen slump att deras namn låter så lika ...

Regi: Israel Horovitz
Titel: My Old Lady
Medverkande: Maggie Smith, Kevin Kline, Kristin Scott Thomas m.fl.
Frankrike, England, 2014
SF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.