fredag 13 mars 2015

Tema: Nora Roberts - Värdshuset

Värdshuset (pocket)
En liten spökhistoria finns invävd.
Spöken, Stolthet och Fördom och en hotellrenovering
Nora Roberts
Värdshuset
Översättare: Tove Janson Borglund
Bonniers
Nora Roberts är främst känd för sina thrillerromaner. I Vittne till Mord tog Roberts sig an den ryska maffian som utmanades av en kvinnlig datahacker. Jagad av Lögnen handlade om anlagda skogsbränder och en kvinnlig brandsoldat. Värdshuset handlar om tre bröder som restaurerar ett värdshus i en sömnig amerikansk småstad. De hoppas få igång turismen och väcka den lilla staden. Roberts visar att det räcker med en småstad för att det ska bli många intriger, man behöver inte blanda in mord och maffian.

På ett sätt känns mycket igen i Värdshuset.

Hur småstäder och byar kämpar för att överleva och sätter sitt hopp till “turismen”, att alla ska öppna eget och vara egna företagare och sälja allt från hemgjord pizza till lokalt konsthantverk till alla de där turisterna som ska komma snabbare än ett brev på posten, bara det finns någonstans för dem att bo.

På ett annat sätt är Värdshuset en mycket amerikansk bok. Vid sidan om historien om de tre bröderna finns en historia om en änka som kommer hem till småstaden med sina tre barn. Hon startar också eget för att försörja familjen. En bokhandel. Hennes man har dött i Irak och ingen i småstaden ifrågasätter hans val att bli soldat, USAs inblandning i Irak eller att de tre barnens far var en stor hjälte i stil med Wolverine i X-men och de tre barnen fortsätter glatt att leka krig och hjältar där de, som amerikaner, självklart är den goda sidan i alla situationer.
Men småstadens intriger är något som många läsare i många länder kan känna igen sig i. Liksom dynamiken mellan de tre bröderna, vem som ska vara herre på täppan i Värdshuset, och samspelet mellan den hemvändande änkan och hennes två bästa vänner.

Dessutom finns det en liten spökhistoria invävd. Men Lizzie visar sig vara ett snällt och hjälpsamt spöke som helst av allt håller till i sviten som är uppkallad efter huvudpersonerna i Stolthet och Fördom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.