torsdag 26 mars 2015

Isbarnen - Iskallt uppdrag för motståndsgruppen Svarta Rosorna !

Del två i en gnistrande briljant serie!

 
Isbarnen - Svarta rosorna 2 (e-bok)
Det går snabbt utför!

Camilla Lagerqvist
Isbarnen
Serie: Svarta Rosorna (del 2)
B. Wahlströms

 

“Tänk om vi aldrig mer skulle komma hem, tänk om tyskarna skulle hinna ifatt oss och skjuta ihjäl oss?” Maja, berättaren i Isbarnen, har all anledning att oroa sig.

Ett Sverige som är mycket indraget i kriget

Året är 1943. Maja bor med sin familj nära den norska gränsen. Hennes stora hjälte är motståndskvinnan med kodnamnet Svarta Rosen. Som en homage till henne kallar sig Maja, Ben och Hilde för Svarta Rosorna när de startar en egen liten motståndsungdomsgrupp. Maja är svensk och hennes pappa är ute i kriget. Hon får slita hårt för att hjälpa mamma att försörja sig. Ben är norsk jude och hans pappa är med i den norska motståndsrörelsen. Hilde är också norska och har liksom Ben flytt till Sverige- för att hennes mamma blev kär i en tysk soldat.

En lärarinna med ett hemligt dubbelliv

I slutet av den första boken om Svarta Rosorna får Maja och de andra träffa sin idol Svarta Rosen - hon heter Elin och är deras nya lärarinna. Alla barnen avgudar Elin och alla föräldrarna är imponerade över att Elin är deras nya lärarinna, inte för att de vet något om hennes liv som Svarta Rosen, utan för att Elin en gång i tiden var en av de allra bästa konståkarna.

En farlig salchow

Majas mamma minns: “Jag var själv och såg henne när hon tävlade i Karlstad innan kriget. Hennes pappa är visst norrman och hennes mamma svenska, så hon har dubbelt medborgarskap och tävlade för Sverige. Tänk vilken fantastisk salchow hon gjorde …”
Maja övertalar Elin att visa henne och de andra barnen en salchow, trots att det var länge sedan Elin var på topp. Elin skadar sig allvarligt och hamnar på sjukhus. Maja, Hilde och Ben tar emot ett telegram som är adresserat till fröken Elin, när de sitter ensamma i klassrummet och deppar - och det visar sig vara ett mycket viktigt telegram.

Ett nytt uppdrag för Svarta Rosen

“Svarta Rosen nytt uppdrag stop
Isbarnen upptäckta stop
Ska skickas till Auschwitz stop
Tyskarna kommer i morgon stop
Hämta Isbarnen och för dem till Sverige stop
N668390
E6790
Maja, Hilde och Ben tittar länge på siffrorna som står längst ner i telegrammet. vad betyder de, vilka är Isbarnen och varför har de fått en dödsdom?

De judiska barnen måste räddas

Men de tre är ju Svarta Rosorna, en motståndsgrupp med bara tre barn, och de bestämmer sig för att ta sig över gränsen på skidor, kontakta motståndsrörelsen och rädda Isbarnen. Planen är bra. Det är bara det att när de väl kommer fram till motståndsrörelsens stuga är den nedbränd …
Vem har angett motståndsrörelsen? Är alla döda? Finns det någon hjälp att få?
I ett ockuperat Norge är det inte lätt att veta vem som är överlöpare och vem som är med i motståndsrörelsen.
Maja, Hilde och Ben bestämmer sig för att själva rädda Isbarnen. Någon måste ju göra det!

Ett starkt verklighetsförankrat äventyr

Isbarnen är ett starkt verklighetsförankrat äventyr som man gärna sträckläser, från början till slut, med andan i halsen.
Även om detta är en fiktiv historia, har liknande saker hänt i verkligheten under andra världskriget. När tyskarna invaderade Norge bestämde de att alla norska judar skulle skickas till koncentrationsläger och på grund av detta uppstod en mängd olika motståndsrörelser, som på alla sätt försökte hjälpa de utsatta judarna.
Informationen spred sig också till Sverige, vilket gjorde att tusentals modiga svenska och norska motståndsmän, kvinnor och ungdomar började samarbeta för att få flyktingar över gränsen från det ockuperade Norge till det neutrala Sverige.

Iskall spänning!

Isbarnen är en ungdomsbok i världsklass. Sällsynt bra och engagerande. Dramaturgin är perfekt uppbyggd och spänningen sviktar aldrig en sekund. Den historiska bakgrunden är väl researchad, miljöskildringen verklighetstrogen och personskildringen övertygande noggrann och finkänslig. Det känns som man befinner sig i Norge år 1943, på skidor i skogen, och man ryser både av spänning och av kyla. Boken är rekommenderad för unga läsare, men passar egentligen för alla som vill ha en verklighetsförankrad historia med hög kvalitet.

Det finns egentligen bara ett fel: att det tar slut för fort! Att det inte finns fler böcker i serien! Men detta kan komma att ändras i framtiden. Man önskar verkligen att alla ungdomsböcker skulle kunna vara så här bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.