torsdag 5 mars 2015

FILM: Dracula Untold - en superhjälte föds


Den ursprunglige Batman.

Every Bloodline Has a Beginning.

Året är 1462. I Transsylvanien råder fred och vid makten sitter Vlad III och hans älskade fru Mirena. Men ett krig med turkarna och en pakt med en demon är på väg att förändra Vlads liv för alltid.

Det är osäkert hur mycket Bram Stoker egentligen kände till om den verkliga Vlad Dracula när han skapade sin anti-hjälte. Mycket talar för att Stoker bara valde ett klatchigt namn som såg bra ut på bokomslaget. Hans Dracula har alltså ingenting alls att göra med den historiske Vlad, som funnits på riktigt och levt på 1400-talet i Transsylvanien. Men. Nu för tiden är det nästan omöjligt att göra något om Dracula utan att blanda in verklighetens Vlad, och detta ska handla om Draculas begynnelse. Långt innan den viktorianska tid som gav oss de klassiska skräckberättelserna om monster, spöken och vampyrer, som är stilbildande än idag.

Dracula Untold är inte så mycket klassisk skräck som en "superhero origins" saga. Varför väljer Batman att klä ut sig till fladdermus? (svar: han är själv rädd för fladdermöss. och är väldigt teatralisk.) Varför blir Magneto ond? (svar: hela hans familj har blivit utraderad under förintelsen och han är rädd att samma sak ska hända alla mutanter - om inte han förgör mänsligheten först) Varför kan ingen annan bli stark av att bli biten av en radioaktiv spindel? (svar: kolla in The Amazing Spiderman 2 - man måste alltså ha Peter Parkers gener för att det ska fungera).

Dracula Untold sällar sig alltså till dessa "superhero origins" filmer, en reboot av "the brand name" Dracula. Hans historia ligger väl närmast Magnetos - här har vi en man som gör vad som helst för att försvara sina egna, och han tar till okonventionella metoder.

Vlad uppsöker en vampyr, som är lik den i Nosferatu (och som faktsikt på minner mer om Bram Stokers Dracula än hjälten i denna film) och som ger Vlad superhjältekrafter. En av dem är att kunna förvandla sig själv till en svärm av CGI-fladdermöss. Här skulle Batman bli avundsjuk. Men allt detta håller bara i tre dagar, sedan blir Vlad en vanlig människa igen, om han inte börjar dricka människoblod ...

Ändamålen helgar medlen. Vlad har blivit oslagbar. Men. För att ytterligare understryka superhjältemetaforen: hans vackra blonda Mirena faller mot sin död, likt Gwen Stacy i The Amazing Spiderman 2. Vlad väljer att inte bli vanlig människa igen. Han behåller sina superhjältekrafter. Och utkräver en fruktansvärd hämnd.

Luke Evans, som slog igenom för den stora allmänheten som hjälten Bard i Hobbit-trilogin, är utmärkt som superhjälten Dracula. Väntar man sig en superhjältefilm och inte en vampyrfilm blir man mycket nöjd med den här filmen. Och Bram Stoker lär väl knappast komma tillbaka från de döda för att utkräva hämnd för vad de gjort med hans berömda vampyr. Eller?!

Regi: Gary Shore
Titel: Dracula Untold
Medverkande: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Art Parkinson, Charles Dance
Diarmaid Murtagh, Paul Kaye, William Houston m.fl.

USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.