tisdag 17 mars 2015

Halvdan Viking - LasseMajas detektivbyrå på vikingatiden!

Vargens hjärta (inbunden)
Halvdan äter ett varghjärta
och får vargens mod!
 

Avlägsna släktingar till Maja och Röde Orm

 
LasseMaja serien är deckarböcker där barn får lösa mysterier och Helena Willis ritar. Den nya serien Halvdan Viking handlar (föga överraskande) om vikingatiden - och den kavata flickan här heter Meia (och verkar vara en avlägsen släkting till barndeckaren Maja!). Men detta är inte historiska böcker, det här är skrönor i värsta Frans G Bengtson stil. Helt enkelt Röde Orm för barn.
Bilderna är större än 2 gånger 2 centimeter men de är i blyerts - och av en kunnig illustratör och arkeolog, Mats Vänehem.
“Röde Orm för barn” låter förresten “catchy.” “Arn för barn” --- låter träffande, men mer som något Halvdan Viking själv skulle ha skaldat ihop.

Ännu en föräldralös pojke i litteraturens värld!

 
 Halvdan är en av litteraturens många föräldralösa eller nästan föräldralösa pojkar - han bor hos smeden Björn där hans pappa har lämnat honom för flera år sedan. Han skulle resa till Miklagård och lovade att komma tillbaka. Han kom inte tillbaka. Smeden Björn uppskattar Halvdan för hans förmåga att skalda - alltså tänka ut fyndiga rim. Detta var en färdighet som stod högt i kurs under vikingatiden och barn som läser sagorna om Halvdan kommer säkert också att uppskatta de putslustiga verserna, lika mycket som smeden Björn.
 

Forsens Drottning (inbunden)
En spännade resa tar sin början!
Halvdan bor i Östbyn och tror på asagudarna. I Västbyn bor rivalerna - de tror på den kristna guden. Östbyn och Västbyn har en sådan där smågnabbig rivalitet som påminner om de båda rövarbanden i Ronja Rövardotter - och i den första boken i serien, Hövdingens bägare, försöker hövdingen i Västbyn lura hövdingen i Östbyn. Det går inte väl, för Halvdan får nys om planerna från en flicka i Västbyn, Meia, som gillar rent spel.

Romeo och Julia på vikingatiden

 
Därmed har seriens Romeo-och-Julia-par sett dagens ljus. Eller snarare Birk-och-Ronja par. Tillsammans klarar de båda barnen det mesta.
  
Främlingens grav handlar om gravplundring och en sedan länge gömd skatt. Halvdan lyckas rädda både Östbyn och Västbyn från attack genom att mixtra med ett par runor. Vargens hjärtahandlar om vikingatidens grymma offerriter - Meia ska offras för att ge ett skepp god tur, men Halvdan och smeden Björn räddar henne genom Halvdans list och Björns råstyrka. Slutet av Vargens hjärtaär något av en cliffhanger - vi förstår att Halvdan har bestämt sig för att hitta sin pappa, han som lämnade honom hos smeden Björn för många år sedan och aldrig kom tillbaka.
Miklagård nästa!
 

Miklagårds lås (inbunden)
Vad tror ni händer sen?

Hur ska det sluta?

 
I Forsens drottning fortsätter detta äventyr - Meia, Halvdan och Björn tar alla jobb som roddare på en båt som ska till Miklagård. Det är inte lätt att hitta spår efter Halvdans pappa Leif, för allt han minns av sin pappa är just att han hette Leif och att han gillade att spela tärning. Miklagård är Vikingatidens namn på Istanbul, så vi kan vänta oss en lång och farofylld resa. Detta äventyr kommer att fortsätta i nästa bok, Miklagårds lås.
 
Dessförinnan har det blivit lite “romance” mellan Halvdan och Meia - han har pussat henne på näsan, av pur lycka att de sluppit ifrån en slavhandlare som kidnappat dem. Man kan räkna med att det blir många strapatser för Halvdan och Meia även i fortsättningen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.