fredag 27 mars 2015

Sista säsongen av Downton Abbey!


Ingen succé utan Maggie Smith!
 
I höst körs sjätte och sista säsongen av "Downton Abbey". En tv-serie som inte hade varit hälften så bra utan vassa Maggie Smith.
 
Inga mer syrliga repliker. Ingen mer svansviftande hund, och slut med frossandet i 20-talets modekreationer: Teve-serien ”Downton Abbey ” läggs ner. I höst sänds den sista säsongen (nummer sex) med obligatorisk julspecial där brasorna säkert kommer att spraka, den överdekorerade gigantiska julgranen glimma och cocktailglasen klirra.
Som jag kommer att sakna änkegrevinnan Granthams (Maggie Smith) betongbrutala kommentarer! Jag måste erkänna att utan dem hade serien varit...ja, lite för mesig. Alla dramatiska dödsfall, eldsvådor och ett och annat drogberoende till trots.

Men när änkegrevinnan Violet Grantham, stödd på sin käpp med eldgaffelrak, uppenbarar sig vet man aldrig vad som kan hända. Eller snarare: det vet man. Någon superreaktionärt giftighet kommer att dimpa ner i slottssidyllen varefter tystnaden breder ut sig. Ibland nöjer hon sig med att leverera erfarenhetsrynkiga men ack så sanna sanningar. One-liners som skulle lyckliggöra vilken rubriksättare som helst.

Det är något särskilt med engelska teveserier. Kanske började alltihop med ”Forsythesagan” (1967) med Eric Porter i rollen som den stränge förmögne Soames. Tre år senare var det dags för ”Familjen Ashton” – en serie med handlingen förlagd till andra världskrigets Liverpool. Därefter kom ”Arvingarna” (1972), ”Jag, Claudius” (1976), ”Hemliga armén” (1981) följt av ”Huset Elliott” i början av 90-talet och sedan kom...

Listan kan göras lång. Och nu ligger alltså ”Downton Abbey” i dödsryckningar.

En av producenterna, Gareth Neame, menar att det är hög tid att stänga slottsportarna till Downton nu ”när historien kan knytas ihop på ett naturligt sätt”. Kanske var beslutet lätt att fatta efter att just ovan nämnda Maggie Smith meddelat att sjätte säsongen blir den sista för hennes del. I en intervju tidigare i år konstaterade hon att hennes rollfigur änkegrevinnan nämligen måste vara 110 år vid det här laget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.