måndag 2 mars 2015

FILM: The Quiet Ones - triumfteam från Hammer film tillbaka

 
Alla inblandade håller tyst om experimentet.

Hammer films, det klassiska brittiska skräckfilmsbolaget, har med The Quiet Ones dragit ihop samma team som har gjort den hyllade The Woman in Black, baserad på en klassisk skräckroman, med Daniel Harry Potter Radcliff i huvudrollen, och rysaren The Conjuring "baserad på verkliga händelser".

The Quiet Ones är också löst baserat på verkliga händelser, men i slutet av filmen kommer den gamla vanliga disclaimern upp, att ingen av personerna "living or dead" har någon verklig motsvarighet.

Oxford, 1974. En professor, spelad av Jared Harris, håller på med parapsykologiska experiment, tillsammans med sina studenter. En student som kritierar Harris karaktär kallar honom ohc hans anhang för The Quiet Ones för man kan aldrig få något vettigt ur dem. De är som en sekt som håller ihop och ändamålen helgar medlen. Metoderna som används påminner om tortyrmetoder på Guantanamo. Bland annat spelas hög musik för försökskaninen, en ung tjej vid namn Jane, och hon tillåts inte sova.

När grannarna klagar på oljudet flyttar Harris med följe ut på till ett gammalt viktorianskt hus på landet. TV fungerar inte, telefoner fungerar inte, de blir isolerade.

Brian (Sam Claflin) som ska filma experimentet, blir förälskad i Jane, och vill rädda henne. Men det går inte, för hon är besatt på rikgit.

Åskådaren behöver inte vara något geni för att inse att i Jane bor en urgammal demon som vill ta kål på allt och alla i sin omgivning.

Det är det som är felet med filmen. Hade den inriktat sig på mänsklig ondska, med den obehaglige professor Harris-Freud i spetsen, hade den kunnat bli riktigt obehaglig. Ta t.ex. The woman in black. hon förvandlas till ett hämndlystet spöke på grund av de hemskheter hon utsätts på av vanliga människor under sin egen livstid.

När det gäller Jane är det inte ens hon själv som hämnas på sina plågoandar. Det är en urgammal demon från Egypten, eller nåt ställe där de har urgamla demoner.

Och man kan inte identifiera sig med något som antingen inte syns, eller som när det syns ett kort ögonblick, bara är en CGI effekt.

Ett lovande upplägg rinner liksom ut i ökensanden. Trots anstängningar från skådespelarna, trots snyggt foto från Oxford.

MEN: om du vill ha ett skräckfilmsmaraton med det moderna Hammer films, så kan man köra The Woman in Black, The Quiet Ones och The Conjuring i ett svep och jämföra dem. Med varandra eller med Hammer films storhetstid. Det finns gott om upplägg för intressanta diskussioner!

Regi: John Pogue
Titel: The Quiet Ones
Medverkande: Jared Harris, Sam Claflin, Erin Richards, Rory Fleck-Byrne, Olivia Cooke
Storbritannien, 2014
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.