måndag 30 mars 2015

FILM/TV: Downton Abbey säsong fem - gammal kärlek rostar aldrig

Vinnare av elva Emmys!

Den dramatiska fortsättningen av Downton Abbey.

I seriens femte säsong, som utspelar sig år 1924, återkommer våra mycket älskade karaktärer i den magnifika miljö som är Downton Abbey.

Bäst i denna säsong: Maggie Smith, Maggie Smith, Maggie Smith. Som Änkegrevinnan Violet.

Violet är underbar när hon intrigerar mot sin bästa vän (spelad av Penelope Wilton).
Violet stjäl alltid showen när hon kommer med sina one-liners.
Violet har denna säsong en romans med en rysk prins.

En del av charmen med Downton Abbey är att det finns så stor åldersspridning på skådespelarna.
Och att även de äldre skådespelarna får spela ut romanser och inte bara vara mormor/farmor och annat tråkigt som äldre skådespelare brukar få begränsa sig till.

Den ryska romansen har redan nämnts. Maggie Smith är väldigt rolig när hon inte vill prata om det förflutna. "Never complain - never explain!"

Penelope Wiltons karaktär Isobel har två friare: den gode doktorn och nu en stilig lord. Men hans vuxna söner ser inte med blida ögon på att deras pappa har blivit nyförälskad.

Dessutom: husan Mrs Hughes och butlern Mr Carson får äntligen ihop det. Det bästa avsnittet i Downtons historia avslutas med ett frieri från Carson till Hughes --- men det är så diskret att ingen riktigt vet om det är ett frieri. (Det stora frieriet sparas till julavsnittet!)

Ett av de sorgligaste avsnitten är när den fina svansviftande hunden Isis dör. Faktiskt en sorgligare scen än  när Matthew gick bort i en bilolycka.

Mary har svårt att gå vidare efter Matthew. Att flirta är en sak, men att bli förälskad igen ... Den stora förälskelsen slår inte till och Mary tillbringar den här säsongen med att försöka skaka av sig de båda friarna hon drog på sig i förra säsongen.

I Downton dör oftast en av föräldrarna när det blir barn. I alla fall i den yngre generationen. Av de tre kusinerna som bor på     Downton har alla bara en förälder.

Först dog Lady Sybil och lämnade Subbie med enbart Tom.

Sedan dog Matthew och lämnade Mary med George.

Sedan dog den gamle tidningsredaktören Michaels och lämnade Edith med Marigold. Oturligt nog innan de hunnit gifta sig, så Edith har en hel del att göra med att låtsas adoptera Marigold för att få hem henne till godset.

Edith har i alla fall ärvt en hel  tidning, som hon är redaktör för, och Michaels övriga tillgångar. förmodligen lägenheten med alla de snygga art deco konstobjekten som var med i förra säsongen. Ändå finns bra en kort scen på tidningen, ingen i lägenheten och Edith ägnar sig mest åt att se på sin dotter med tårfyllda ögon och väldigt lite tid med att sköta om tidningen hon ärvt.

Lady Rose är ett underbart tillskott i ensemblem, medan Edith är tråkig och Tom ännu tråkigare, och ständigt upprepar samma repliker, är Lady Rose rolig och levnadsglad och får den här säsongen uppleva en strålande romans som efter en del vägbulor slutar vid altaret.

Downton Abbey har det roliga, det sorgliga, det romantiska ... och det cyniska, i form av Maggie Smiths one-liners. Vad kan man mer begära?!
Manus: Julian Fellowes
Titel: Downton Abbey, series five
Medverkande: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery
Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera
Lesley Nicol, Maggie Smith, Allen Leech, Penelope Wilton, Kevin Doyle, David Robb
Ed Speleers, Lily James
UK, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Bonus: Mycket roligt extramaterial, bland annat när Mrs Huges och Mrs Pattimore jämför sina Downton väskor!

Extramaterial:
Behind the Scenes - Day 100
A Day with Lady Rose
The Roaring Twenties
A Sneak Peak of the Series 5 Special EpisodeInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.