torsdag 12 mars 2015

Barnbok: Eddie och napparna - sött om separationsångest för de minsta
Eddie och napparna (inbunden)
Den rosa nappen är bäst!
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Jesus Verona
Titel: Eddie och napparna
Förlag: Raben& Sjögren


Lisa Bjärbo har tidigare skrivit böcker om Ivar och hans Dinosaurieland (illustrerade av Emma Göthner). Eddie och napparna är i samma stil, på så sätt att boken konsekvent befinner sig på en liten killes nivå och ser världen ut hans perspektiv.

Alla tycker att Eddie är för stor för napp. Han kan inte ens åka buss utan att folk ska kommentera att han är för stor för napp. Föräldrarna tycker att han kan ge sina nappar till tomten. Eller till kaninerna.
DUMMA TOMTE! DUMMA KANINER! är Eddies omedelbara reaktion och man riktigt ser hur tomten och kaninerna flyr från bilderbokens uppslag. Och lämnar Eddie kvar, trygg med sina nappar.

Men. Detta är en pedagogisk bok och Eddie säger att han ska sluta på sin födelsedag. Mycket riktigt: på sin födelsedag postas alla napparna i ett stort kuvert (till tomten, eller till kaninerna?)

Det omedelbara resultatet är ångest, det är inte lätt att somna utan napp. Föräldrarna sover inte heller.

Så småningom är alla utmattade Eddie somnar och vaknar lycklig över att tillbringat sin  första natt utan napp. Triumfen är total! Och det finns massor av födelsedagstårta kvar  till en frukost, som räcker till alla som tillbringat sin första natt utan napp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.