onsdag 4 mars 2015

FILM: Sånger från Manhattan - en musikalisk hyllning till att gå sin egen väg i vimlet

Hitta ditt eget soundtrack!
Sånger från Manhattan är en ovanlig film - den går inte ner sig i romcom-klyschor, som så många filmer som utspelar sig i New York, den är inte Woody Allensk (förutom titeln) och i centrum står inte en kärlekshistoria (tack och lov) utan en vänskapshistoria mellan Keira Knightleys och Mark Ruffalos karaktärer. Det är med stor lättnad man konstaterar att manusförfattaren inte försöker att tussa ihop de två  --- ung, levnadsglad tjej som tinar upp grinig gammal gubbe har gjorts i för många filmer - bland annat av Woody Allen. Mark Ruffalos kärleksintresse i filmen spelas istället av den jämnåriga Carolyn Keener. De två har varit gifta, har en dotter tillsammans (Hailee Steinfeld) och lyckas hitta tillbaka igen till ett gemensamt soundtrack. Och Keira Knightley spelar inte en sådan där levnadsglad, sprallig ung tjej som ska få den gamle gubben att tina upp. Hon är själv sur och grinig och har "taskig attityd" (enligt skivbolagsdirektören spelad av Mos Def). Hon förstår inte varför hon ska vara tacksam för att någon vill göra henne till stjärna, och varför att det är viktigt att vara snygg, för musik handlar ju om öronen.
 
Filmen kretsar kring hur det går när man växer ifrån varandra och när en i ett par sviker de gemensamma drömmarna. Gretta (Kiera Knightley) stöttar sin pojkvän Dave, trots att det är uppenbart för tittaren att hon är den mest talangfulla av de två, och så småningom sväljs Dave upp av musikindustrin och skaffar ny flickvän (som jobbar för skivbolaget) och försvinner ut på turné.
 
 
Gretta flyttar in hos en annan vän från Bristol och planerar att åka hem till England igen
en desillusionerad musikproducent (Mark Ruffalo) snubblar in på den lokala baren där hon framför en av sina låtar. Han blir direkt fångad av hennes talang och inspirerande äkthet och snart förenas de två främlingarna i sin kärlek till musiken. Kanske är det deras sista chans att vända sina liv och visa att varje historia har sitt eget soundtrack. Tillsammans gör de en helt magisk skiva, tillsammans med andra uttråkade musikanter, och spelar in varje låt på ett nytt s älle i New York. Sånger från Manhattan är ett faktum. Nu älskar industrin de båda annorlunda genierna - men vill de verkligen bli älskade av industrin?Regi: John Carney
Titel: Sånger från Manhattan
Medverkande: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine, Hailee Steinfeld, Catherine Keener, Mos Def, Ceelo Green m.fl.
USA, 214
SF 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.