onsdag 11 mars 2015

BOK: Lille prinsen i nyutgåva - en utomjordisk läsupplevelse!

Lille Prinsen (kartonnage)
Lille prinsen besöker jorden en kort tid.

Författare: Antione Saint-Exupéry
Titel: Lille Prinsen
Översättning: Gunvor Bang
Förlag: Modernista

Lille prinsen är en liten pojke som bor på en planet, där han sotar sina vulkaner och vattnar sin blomma. Han älskar att se solen gå ner. På hans lilla planet kan man få uppleva soluppgångar ofta!

Lille prinsen blir vän med en räv, och inser att om man tämjer någon så blir man för evigt ansvarig för denne.

Lille prinsen har lätt för att umgås med djur. Men på planeten jorden blir han vän med en vuxen man, en flygare, som reparerar sitt plan ute i öknen. Det är Antione Saint-Exupérys alter ego, som är bokens berättare.

Som liten ritade berättaren bara två bilder. En boaorm och en elefant i en boaorm. Men då ingen vuxen såg vad hans konstnärliga försök föreställde, så slutade han med konsten. Nu måste han plötsligt rita igen, för att underhålla Lille prinsen. Det första Lille prinsen vill ha är ett eget lamm. Lille prinsen blir inte nöjd förrän berättaren ritar det perfekta fåret --- som inte ens syns, för det är instängt i en låda. Det perfekta finns bara i betraktarens öga. Och berättaren har äntligen hittat den perfekta betraktaren. En som ser skillnad på en boaorm och en hatt, till exempel.

Lille prinsen berättar sin historia för flygaren och han berättar den i sin tur för oss. Det är en av de underbaraste barnböckerna genom  tiderna --- fast egentligen är det inte en barnbok, snarare ett konstnärligt experiment som talar till alla åldrar.

När Lille prinsen ska hem igen till sin planet, kan han inte ta sin kropp med sig. En giftorm hjälper honom att bli av med sitt skal, så han kan komma hem igen, till sin älskade blomma.

Originalet är på franska och denna nyöversättning kunde inte ha kommit lägligare.

I boken Lille prinsen ställs alla de stora frågorna om liv och död, kärlek och vänskap. Här finns poesi, visdom och humor.  Saint-Exupérys egna bilder, nu känsligt restaurerade, bidrar till bokens speciella stämning och charm. Boken gjorde författaren världsberömd.  Saint-Exupéry
 dog i en flygkrasch 1944. Boken har blivit kultförklarad i hela världen,  man har bildat särskilda Saint-Exupéry-föreningar, man kan fika på Saint-Exupérys café i Paris och  Lille Prinsen har kommit ut i miljontals exemplar och på närmare åttio språk.

En unik läsupplevelse på alla sätt.

Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.