fredag 6 mars 2015

FILM: The Good Lie - Flyktingar från Sudan kommer genom nålsögat till USA

The Good Life in America.

I ett flyktingläger i Kenya finns 100.000 flyktingar. 3.600 får komma till USA. Filmen handlar om 4 av dem. Tre killar som hamnar i Kansas City och deras "syster" som hamnar i Boston.

Egentligen är Abigail bara syster till en av dem, Memet, men alla kallar varandra bror och syster, även om de inte ens är från samma del av Sudan.

Första delen av filmen börjar med hur bror och syster leker tillsammans och soldater kommer och utrotar hela deras by. Fem ungar överlever, men bara två, en bror och en syster, Memet och Abigail, överlever vandringen och tiden i flyktinglägret. Under vandringen hittar de två nya bröder, Jeremiah och Paul, från norra Sudan.

Men ett litet frågetecken finns. Theo, den ursprunglige ledaren, han som räddade sina syskon gång på gång, lever han? Har han överlevt ett liv som barnsoldat?
Sensmoralen och titeln i detta amerikanska drama kommer från Mark Twains "Huckleberry Finn": lögner kan vara goda. Huck ljuger för att skydda Jim, sin bäste vän, och säger att han inte är en slav. En god lögn räddar en annan människa.

När en grupp syskon på flykt i inbördeskrigets Sudan, tidigt 1980-tal, råkar ut för en patrull på savannen ljuger den äldste brodern, Theo, om att han är ensam och räddar på så sätt skinnet på sin syster och sin bror Memet och de bröder som de hittat längs vägen.

Theo blir bortförd av soldaterna, medan syskonen tar sig till ett flyktingläger i Kenya. Där sitter de fast fram till 2001, då de lyckas emigrera till USA.

Den andra goda lögnen kommer i slutet av filmen, då Memet hittat Theo bland de 100.000 i flyktinglägret. Han ger honom sitt amerikanska pass, och Theo får ett nytt liv i Amerika. Memet stannar kvar och gör nytta och arbetar som läkare (utbildad i USA) i flyktinglägren.

Slutet är lite som Hard Times av Charles Dickens (minus avrättningen) --- det goda och hjältemodiga att byta plats framhävs.

Marknadsföringen av filmen kan också ses som "The Good Lie" eftersom trailern (och postern) framhåller den Oscarsvinnande filmstjärnan Reese Witherspoon som centralgestalten som Carrie Davies. Det är Carrie som fixar jobb till flyktingarna. Hon dyker upp först efter ett fyrtoital minuter då handlingen flyttas från Sudan och Kenya till Kansas City, och spelar en viktig, men ändå underordnad roll.

Fokus i filmen ligger på flyktingarna som finna sitt fotfäste i en västerländsk värld som de ofta finner obegriplig och ogästvänlig.

Hur som helst hade dessa flyktingar tur i oturen. Otur: att förlora sin familj i krig och behöva imigrera. Tur: att bli utvald bland de 3600 som fick lämna flyktinglägret efter tretton års väntan. Tur att de hann innan USA stängde sina gränser efter 11 september attentaten. Tur att de fick en bra tjej som verkligen brydde sig om dem och fixade jobb till dem OCH gjorde mycket mer än vad hon behövde --- som att sätta press på myndigheterna att skaffa hem flyktingarnas syster. Och tur med Carries chef, att han var en schysst typ, med egen gård, där de kunde gå runt och klappa korna och känna sig som hemma.


När Mamet åker tillbaka till flyktinglägret skänker man en tanke åt de som inte hade en sådan tur. 100.000 finns kvar i lägret. De som fick ett bra liv i USA ... det är promillen man räknar.


Regi: Philippe Falardeau
Titel: The Good Lie
Medverkande: Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, Reese Witherspoon m.fl.
USA, 2014
Scanbox Vision

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.