torsdag 5 mars 2015

FILM: The Skeleton Twins - Sundance vinnaren är en lysande svart komedi

Syskonkärlek, från kust till kust.

"Vi i vår generation (födda på 1980-talet) fick alltid höra att det inte fanns någonting som vi inte kunde uppnå."
Orden är Craig Johnsons, regissör och manusförfattare till The Skeleton Twins. I åratal vandrade han mellan filmbolag, visade sitt manus, och fick höra hur briljant det var "men det är för mörkt för oss".
Slutligen vågade någon satsa på den udda historien och manuset belönades med pris för bästa manus på Sundance Filmfestival, som är indie-filmens högborg.

Men The Skeleton Twins handlar inte om det amerikanska mantrat som Craig växte upp med. "Anything is possible if only you believe". Det var vad som tutades i amerikanska ungar födda på 1980-talet.
"Vi trodde alla att vi skulle bli framgångsrika kändisar, utan att jobba för det och utan att ha någon talang," menar Craig. Det vore alltså snällare av amerikanska föräldrar att påpeka "möjligheten att du blir känd är minimal, skaffa ett riktigt jobb".

Nu lyckades Craig till sist. Killen i filmen har inte en sådan tur. Han åker till Los Angeles för att bli rik och berömd skådespelare. Han är en av de där 80-talisterna Craig talar om som väntar sig att livet ska ge honom rikedom och berömelse, utan att han ska behöva jobba för det, och utan att han ska behöva ha någon talang.

Han slår inte igenom i Hollywood. Det blir ingen skådespelarkarriär. Han försöker begå självmord, misslyckas med det också, och flyttar hem till sin tvillingsyster, som bor någonstans utanför New York. Från en kust till den andra. Men kusten är inte klar även när han kommit hem, för syrran har egna problem. Maken vill ha barn. Hon vill inte ha barn. Men hon vill inte säga till honom att hon inte vill ha barn.

Så fort tvillingbrorsan kommit hem så hemfaller han åt gamla laster. Han är fortfarande kär i sin lärare, som han hade sin första homosexuella kärleksaffär med när han var 15. Läraren blev avskedad. Nu ses de igen och ja, tvillingbrorsan tycks aldrig lära sig av sina misstag.

Filmen är ett slags svart komedi, alla medverkande är amerikanska komiker i toppklass, men filmen har hela tiden en allvarlig botten och ger också ett fint porträtt av syskonkärlek som härsknat, ett par tvillingar som vill tycka om varandra men som oftast ligger i luven på varandra istället och hugger varandra i ryggen.

Slutet kan tolkas som ett slags försoning. Eller också är det en time out innan nästa rond.
Regi: Craig Johnson
Titel: The Skeleton Twins
Medverkande: Bill Hader, Kristen Wiig, Luke Wilson, Ty Burrell, Joanna Gleason m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.