lördag 3 februari 2018

SCEN: Soldat Fabian Bom - Mitt-i-prick när pilsnerfilm förvandlas till champagne i ny teateruppsättningSoldat Fabian Bom - Mitt-i-prick när "pilsnerfilm" förvandlas till champagne i ny teateruppsättning på Lisebergsteatern

Regi
: Ulf Dohlsten
Titel: Soldat Fabian Bom
Inspirerad av: Soldat Bom (1948) av Nils Poppe
Manus: Lars Classon och Jojje Jönsson.
Medverkande: Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Mia Poppe, Anna Carlsson, Mikael Riesebeck, Karin Bergquist, Mikael Ahlberg, Ola Hedén, Kent Vickell och Niclas Strand.
Premiär: 2 februari 2018
Spelas: t.o.m. 28 april 2018
Plats: Lisebergsteatern i Göteborg

Soldaten må heta Bom - men humorn är mitt-i-prick! Nils Poppes älskade karaktär, den godhjärtade, optimistiske och pedantiske stinsen Bom, har uppdaterats varsamt och kärleksfullt inför den här nya humorsuccén. 

Soldat Fabian Bom är ett nyskrivet manus av Lars Classon och Jojje Jönsson och de har inte utgått från teaterpjäsen Soldat Bom (som gått för fulla hus på friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg, många gånger) utan ifrån filmen Soldat Bom, som Nils Poppe gjorde redan 1948. Filmen är idag en humorklassiker och fick många uppföljare om huvudpersonen Bom.

Nils Poppe har gått till historien som en av de roligaste människorna genom tiderna, inte bara i Sverige utan i hela världen. Att finnas rankad på topp-tio listan, tillsammans med storheter som Charlie Chaplin och Buster Keaton, det är klass!

Nils Poppe - älskad av alla

Ofta när det gäller humor gäller sägessättet "älskad av publiken, hatad av kritikerna". Detta var inte fallet med Nils Poppe. Han älskades av alla. Något som är mycket ovanligt när det gäller humorister. Redan innan framgångarna med Soldat Bom hade Nils Poppe ryckt in i flottan i den älskade filmen Blåjackor. Kritiker- och publiksuccén Blåjackor lanserade det nya radarparet Nils Poppe och Annalisa Ericson. De blev Sveriges svar på Fred Astaire och Ginger Rodgers, fast roligare! Nils Poppe hyllades också både i svensk och utländsk media som Sveriges svar på Charlie Chaplin, men Poppe hade egentligen en helt egen mimik och skådespelarstil. Därtill var det ofta sång och dans i hans teateruppföranden och filmer. Likheten med Chaplin syns främst i det tragikomiska, Poppe hade en allvarligare sida, som man lägger märke till i filmer som Aktören eller Pengar - En tragikomisk historia, som han även själv regisserade, och som vann pris 1947 på den stora filmfestivalen i Venedig. Nils Poppe gick hem stort, i  Frankrike, Italien, England, USA ... Poppes mimik och skådespelarstil var något internationellt gångbart --- till skillnad från de många komiker och skådespelare som blev populära bara i Sverige, i de så kallade pilsnerfilmerna.

Friluftsteatrarna blomstrar igen

Nils Poppes arv lever och roar än idag - han drev i många år Fredriksdalsteatern i Helsingborg, den som nu drivs av Eva Rydberg och som förmodligen sedan kommer att ärvas av hennes barn. Men Poppes äventyr bevisade att det gick att ha sommarteater i det ofta regniga Sverige och detta var något som inspirerade många, därför finns det idag många sommarteatrar runtom i Sverige, där buskisen blommar upp på nytt. Det mysiga Vallarna i Falkenberg skapades med tanke på att det skulle bli Hallands svar på Skånes Fredriksdal. En satsning som betalade sig med råge!

Den förra uppsättningen var Vallarnas 20-års jubileum, den populäre brevbäraren Dag-Otto Flink avfyrade fyrverkerier och succén var given. Men hur går man vidare efter 20 år?

Svaret blev att gå "back to the roots" och med nygamla rötter verkar buskisen mer livskraftig och vital än någonsin.

Historisk succé med Soldat Fabian Bom

Soldat Fabian Bom skulle kunna gå till historien som det bästa som någonsin kommit från Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. 

Många tar chansen att uppleva teatern ännu en gång när den sätts upp på nytt på Lisebergsteatern, andra ser den för första gången.

Det är stor åldersspridning i publiken. Soldat Fabian Bom är en uppsättning som med fördel kan roa alla generationer. Att ta med sig barn och barnbarn och skratta tillsammans, det är en vinnare!

Nils Poppes filmhjälte Fabian Bom görs i denna uppsättning av Jojje Jönsson - en duktig skådespelare som kan så mycket mer än att spela Dag-Otto Flink. Han behöver en ny paradroll. Kanske Bom kan bli hans nya fullträff?Söt sjuksyster, Fabian Boms syster (i omvänd drag), söt sjuksyster nummer två och så Fabian Bom själv.


Militärfars full av krutgubbar

Uppsättningen Soldat Fabian Bom är full av krutgubbar. Överåriga män i militärkläder för tankarna till Dad's Army eller Hemvärnets gamla gubbar, och männen i uniform är  knappast de skarpaste knivarna i lådan.

Vän av militärhumor associerar gärna också till Halmstadskändisen 91:an Karlsson. Snällhet vinner till sist. Ett gott hjärta drar det längsta strået. Men: man måste se upp för fula fiskar som vill åt krigskassan! Eller i detta fall: obligationer som fraktas i den hemliga operation Spöregn. Kan uppföljaren komma att kallas Skyfall?

I originalfilmen Soldat Bom med Nils Poppe så drev Bom sin överordnade, spelad av Gunnar Björnstrand, till vansinnets rand. En komisk man kräver en "straight man" för att vara riktigt rolig.

Här har Mikael Riesebeck övertagit Björnstrands gamla roll. Men rollen är utökad så att Riesebecks furir själv får ha roliga scener, och inte bara scener där han reagerar på andras tokerier.

Scenen där han av misstag flirtar med en buske är grönt humorguld och buskis på hög nivå!

Söta sjuksystrar i slätstrukna uniformer

Hemvärnshumor och militärbuskis är inte direkt genrer som är berömda för att komma med bra och matiga kvinnoroller. Mia Poppe och Karin Bergquist spelar ett par riktigt söta och väna sjuksköterskor (ty sådana finns det gott om på förläggningen) - men trots att de båda två är rutinerade skådespelare med mängder av teateruppsättningar och stora filmroller bakom sig, så blir rollerna förvånansvärt platta och lika slätstrukna som de näpna sjuksköterskeuniformerna. Det är som om det inte finns någonting att bita i, ingen kärna i karaktärerna.

Konsten att (inte) hålla masken: Siw Carlsson och Mikael Ahlberg har så kul tillsammans i kvällens roligaste scener!
Då är det befriande att se Siw Carlsson fullständigt äga på scenen. Hon gör en dam med skinn på näsan. Buskis domineras ofta av manlig humor och skojiga gubbar i huvudrollerna, men Siw Carlsson spelar återigen en dam som drar det längsta strået och som klarar av att bräda männen i deras eget spel. Hennes rollkaraktär, inte någon av alla militärerna, lyckas genomskåda den lumpna kuppen som håller på att utföras.

Siw Carlsson - svensk humors stora primadonna!

Siw Carlsson är en humorns primadonna och varje sekund med henne på scenen är underbar. Hon får också fram det allra bästa av sina motspelare och tar dem till nya, skrattretande höjder.

Nils Poppe behärskade konsten att hålla igång en handling och dramats spänning, samtidigt som han fick sina motspelare att tappa masken, till publikens förtjusning. Siw Carlsson har samma handlag, humorns "golden touch", den som mjölkar ut varenda skrattsalva ur en scen.

Publiken kiknar av skratt - och Siw och hennes motspelare befinner sig snabbt i en rolig adlibsituation.

Scenkonstruktionen är snillrikt gjord och man byter snabbt från en gammaldags tågstation till en militärförläggning. Det går lätt att trolla fram baracker, illusionen av en skjutbana, en bänk som gjord för en romantisk picknick med champagne (en av de scener där Siw Carlsson fullständigt äger!) och ett buskage som visar sig vara viktigt för de komiska vändningarna i handlingen.

Fabian Boms okända syster i omvänd drag-humor

Nytt för den här versionen av Soldat Boms liv och leverne är att han har en syster. Hon är också söt och vän --- men när hon byter om till manskläder och tar värvning blir hon en av hemvärnets roliga gubbar, och njuter av sin nya manliga frihet. Förvecklingar följer värdiga en Shakespeare komedi (där det fanns gott om flickor som klädde ut sig till män --- vilket för övrigt även en av huvudpersonerna i Nils Poppe klassikern Blåjackor gör!). Vanligtvis i mainstream komedi idag är det män som klär ut sig till kvinnor i "Some like it Hot" tradition --- så det är kul med lite omvänd dragshow!
För övrigt citeras en del Shakespeare i uppsättningen, dessutom finns här med en del musik- och dansnummer. Citat ur Romeo och Julia och  ett musikalnummer ur West Side Story, besläktade historier, finns båda med i handlingen.

Sedan kan man också misstänka att den brittiska, klassiska komedikortfilmen The Plank av Eric Sykes också har inspirerat till ett av kvällens roligaste nummer!

Hela ensemblen på scen: Kvällen avslutas med att en gitarr lottas ut!

Pilsner förvandlas till champagne

Fabian Bom är hela tiden en mycket käck och kavat och positiv och entusiastisk figur, han är en pedant och en petimäter och en vältränad optimist. I filmen Soldat Bom "bestraffas" Bom med en lång straffexercis som inte knäcker den outtröttlige och glade Bom, utan istället furir Berglund, och den här teateruppsättningen tar väl hand om den klassiska filmscenen --- som utspelar sig både före och efter pausen!

Hemligheten bakom denna framgång med den uppdaterade Soldat Bom? De har kul på scenen --- och alla har kul i publiken! Så "enkelt" är det!

Buskisen sägs ofta vara släkt med pilsnerfilmen eller vice versa. Det här är inte pilsner, det här är snarare champagne i teaterform. Man fylls snabbt av en bubblig, fnissig känsla och man känner sig lätt om hjärtat och vill bara ha mer. Observera att detta är en form av champagne utan åldersbegränsningar och utan baksmälla! Bättre kan det inte bli!

B. Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.