onsdag 14 februari 2018

FILM: Ballerinan och Uppfinnaren - Charmig barnfilm med kavat hjältinna i 1880-talets Paris

Filmen Ballerina med Victor och Féicia i 1880-talets animerade Paris ... Foto: Njutafilms

Regi: Eric Summer, Eric Warin
Originaltitel: Ballerina
Manus: Eric Summer, Laurent Zeitoun, Carol Noble
Musik: Klaus Badelt och  Tjajkovskij
Land:Kanada, Frankrike, 2016
Svensk biopremiär: 29 september 2017
Distributör: Njutafilms
NU: aktuell på DVD och BD

Ibland får filmer alla möjliga konstiga översättningar när de importeras till Sverige. Filmen Ballerina, en fransk-kanadensisk samproduktion (där "originalversion" innebär att alla pratar engelska i 1880-talets Paris) har faktiskt fått en bättre titel på svenska: Ballerinan och Uppfinnaren.
För den här Ballerina-filmen har faktiskt inte bara ett utan två kavata föräldralösa barn i huvudrollerna. Wtt barn vill dansa balett och ett barn vill uppfinna saker.
De drar till Paris för att uppfylla sina högtflygande drömmar.

Glada små segrare 

Den rödhåriga tjejen Félice, som påminner om Pippi Långstrump, drömmer om att bli prima ballerina på operan i Paris. Den rufsige brunögde pojken Victor (som ser ut som en manlig version av Ronja) drömmer om att bli uppfinnare. Det är inget sammanträffande att barnens namn betyder glad och segrare. Ungarna är glada - och de vinner i kampen om att följa och lyckas med sina drömmar.

1880-talet är de stora uppfinningarnas tid, världsutställningar och jätteprojekt på gång. Bokstavligen jätteprojekt. Eiffeltornet var faktiskt ett skrytbygge till världsutställningen och det blev kvar och funkar som turistattraktion än idag.

Pojken får jobb hos den store Gustav Eiffel och sakta men säkert jobbar han på sin dröm att bli stor uppfinnare.

Svansjön, Askungen och Karate Kid

Flickan får jobb hos en dam som städar på operan, och det visar sig att denna mystiska dam vid namn Odette (som hjältinnan i Svansjön) en gång själv  var prima ballerina och hon tränar upp lilla Pippi-flickan till en ny prima ballerina, med städövningar som påminner lite om Karate Kid kombinerat med Askungen. Till sist får Pippi-flickan dansa huvudrollen i Nötknäpparen.

Musiken är från bland annat Svansjön och Nötknäpparen, blandat med modern musik, och soundtracket är sånt att det går hem hos barnen direkt, liksom handlingen. Unga hjältar överkommer alla hinder och lyckas till sist!

Animationen är som inspirerad från gamla foton och vykort från ett svunnet Paris med drag av La Belle Epoque.

Medryckande kvalitetsfilm för ung publik

Till skillnad från så många andra barnfilmer så håller inte Ballerina på med att referera, parodiera eller låna från en massa gamla filmer för vuxna filmvetare (sånt som brukar gå hem hos vuxna kritiker) utan inriktar sig helt och hållet på att barnen ska få ha kul i ett fartfyllt äventyr.
Det är föga förvånande att barnrecensenter ger filmen 5+.

Man tar barnens lust efter äventyr och framgång på allvar och spetsar allt med ett medryckande soundtrack.

Vackra bilder från 1880-talets Paris är ju inte helt fel heller, allt andas äventyr och romantik och matinédrömmar.

Killar som dansar balett och tjejer som mekar och uppfinner

Ett litet smolk i glädjebägaren: Jag hade hoppats på att tjejen var uppfinnaren och killen skulle träna till att bli prima ballerina. Ja, att dansa är faktiskt också ett jobb för killar! Ett tufft, fysiskt krävande jobb. Tom Holland hade dansbakgrund innan han blev den nya spindelmannen och kan därför göra sina egna spindel-stunts.

Klassikern Ballet Shoes blev en älskad bok just därför att en av huvudpersonerna var en tjej som drömde om att bli mekaniker och uppfinnare ... vilket kanske är svårt att gissa av titeln.

Att visa tjejer i teknik-och-vetenskapsyrken kan också ge inspiration till framtida spännande yrkesval och äventyr.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.