torsdag 22 februari 2018

Alla på bollen - Mycket lovande start på ny serie om drömmar, vänskap och motgångar: Livet i Akademin


Jesper Tillberg
Alla på bollen
Serie: Livet i Akademin
978-91-32-17867-2
B.Wahlströms förlag
Alla på Bollen - Jesper Tillberg fångar med perfekt lyhördhet alla de små och stora dramer som utspelar sig i ett fotbollslag.

Huvudpersonen är bra på fotboll och vill utvecklas  --- men hålls ständigt tillbaka av en tränare som med en missriktad önskan om att "alla ska vara lika" håller huvudpersonen tillbaka.
Det ska vara roligt - alltså får man inte lov att vara bra.

Det är lätt att känna igen sig i Alex frustration - och situation. Ska han jämt bara hjälpa andra så blir han ju inte själv bättre. Han blir inte heller bättre av att sitta på bänken, för att de andra ska utvecklas.
Alla på bollen fångar perfekt på pricken en viss typ av vuxna i Sverige som tror så hårt på jämställdheten och jämlikheten att de tar allt det roliga ut ur den sport, den aktivitet, den utbildning de säger sig hålla på mig.

Är du duktig så "har du lätt för det" - den här typen av folk fattar inte att du jobbat för det, att du har ett mål. Ska du vänta på att andra ska komma ikapp hade du fortfarande väntat.
Som läsare känner man en otrolig lättnad och triumf när Alex äntligen kommer med i ett proffslag för unga spelare - äntligen får han lov att vara duktig, äntligen får han en bra sparringpartner, äntligen får han lov att själv utvecklas istället för att bara hjälpa andra.

Alla på bollen är ingen positiv titel - utan visar på den bakåtsträvande tränarnes brist på strategi. Alla på bollen är ingen strategi.
Boken slutar INNAN Alex sagt till tränaren att han slutat och ska vidare till ett annat lag ...-
Jag ser fram emot Alex revansch i nästa bok och träningsresan till Italien med det nya laget!

Alla på bollen är en kanonbra bok för alla som gillar sport i allmänhet och fotboll i synnerhet eller som bara vill ha en bra och realistisk bok att läsa.
Det är väldigt lätt att identifiera sig med Alex, det finns så många vuxna som den där tränaren, överallt, inte bara på fotbollsplanen!

Gillar skarpt: Alex bästa kompis. Smart, gillar att läsa och at spela musik, gillar glass, kommer att bli en perfekt manager för Alex. En sådan bar smart kompis som man vill ha som peppar!
Och ... Man kan faktiskt vara bästisar även om man inte har samma intressen!
Att tvinga varandra att tycka lika eller att gilla att göra samma saker jämt eller att jämt vara tillsammans är inte så hälsosamt (eller så roligt). Alla på bollen har den bästa skildringen av bästisar som jag läst på mycket, mycket länge.

Konstigt nog är det svårt att hitta böcker om tjej-bästisar som inte kväver varandra (eller beter sig som ett dysfunktionellt kärlekspar), bra bästisar som skildras i Alla på bollen är svårt att hitta i litteraturen över huvud taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.