torsdag 22 februari 2018

Full galopp, Sigge - Den vita drömponnyn är i bättre form än någonsin!

Illustrationer av Margareta Nordqvist.


Författare: Lin Hallberg
Titel: Full galopp, Sigge
Serie: Sigge (del 16)
Illustrationer: Margareta Nordqvist
ISBN: 9789163898235
Förlag: Bonnier Carlsen


Full galopp, Sigge! Det här är bok nummer 16 om den vita drömponnyn Sigge och kan det finnas mer att säga om Sigge och hans skötare Elina och alla de andra shetlandsponnyerna och hästtjejerna och hästkillarna på Brobygården?

Ja, det finns det faktiskt. Det här är den bästa boken sedan debuten Alla älskar Sigge!

Här finns massor av drama och intriger, både känslomässiga och verkliga!

En överraskningslångritt leder till ett födelsedagskalas och ytterligare en överraskning: att tävla i galopp med shettisarna på en riktig bana!

En inbjudan för en ponny att vara med på Shettisgaloppen i Globen (den som går i TV varje år) leder till rivalitet och konflikter i stallet - och Elina är rädd att hennes bästis Mattis ska backa och inte vilja vara den som rider Sally i shettisgaloppen.

Elina är själv avundsjuk, men försöker dölja det och vara glad för Mattis skull.

Ingela, som äger alla ponnyer och hästar i boken, är som vanligt förnuftig och låter barnen reda ut så mycket de kan på egen hand, men styr ofta upp det hela när det blir för mycket intriger och mobbing småtjejerna emellan. Det blir som Ingela har planerat --- men hon låter ändå ungarna tro att de själva har bestämt allt på demokratisk väg, så att ingen ska klaga att det är orättvist och att någon har mer tur än någon annan.

Boken tar också upp ett allvarligt tema i den oftast glada ponnyvärlden --- vad händer när man växer ifrån sin ponny? Det är Eric, Ingelas son, som blivit för stor för Sam, Sigges bror, som han ridit i alla år. Han vill inte fortsätta rida.. För det är inte hästar i allmänhet som lockar Eric, det är bara Sam som han gillar.

När en person i ett bästispar får något som den andra också vill ha, då testas vänskapen ... Elina vill också rida en shettis i Globen, sin älskade sköthäst Sigge, men det är ju bara Sally som är anmäld att delta, och Sally är Mattis sköthäst ...

Hur det löser sig är ett deus-ex-machina drag, men på slutet är alla tjejerna i Brobystallet för en gångs skull nöjda och ingen kan säga "det är orättvist!"

Sigge kommer igen, Liksom hans syskon Sam och Sally och alla de andra shettisarna på Brobygården!

Oavsett om man gillar hästar eller inte så är Full galopp Sigge ett spännande vardagsäventyr där hem, skola, stall, fritidsintressen, kompisar, syskon, familj och läxor ska balanseras ... 
och alla  de små hästtjejerna drömmer om att få vara en sagokaraktär på en vit ponny, i TV-sändningar från Globen!

Extra fina är  de noggranna och detaljerade illustrationerna av Margareta Nordqvist som är speciellt roliga för läsaren att öva  sig att rita av - ponnyer katter, skogsritter ... till och med en rad med små leksakshästar som dyker upp som en rolig överraskning i marginalen!

Margareta Nordqvist skriver även egna böcker om djur och natur - som Min Saga som handlar om en pojke och hans älsklingsko.

Sigge-böckerna är också en riktig fullträff för alla barn som gillar djur och natur --- det är lätt att fantisera om spännande skogsfärder och hur mysigt det vore att klappa den fina stallkatten!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.