torsdag 22 februari 2018

Danny bäst i världen - Fasanjakt och midnattsfika i Roald Dahl klassiker i nyutgåva

Författare: Roald Dahl 
Titel: Danny bäst i världen
Översättning: Meta Ottosson
Originaltitel: Danny the Champion of the World
Illustrationer: Quentin Blake
Utgivningsdatum: 2018-01-12
ISBN: 9789129706710
Förlag: Rabén & Sjögren

Dannys bästa vän i hela världen är hans pappa, som är fenomenal på att berätta galna historier och hitta på festliga saker. De bor i en gammal husvagn bredvid den lilla bensinstationen de driver. En natt upptäcker Danny att pappa har smitit ut. När han kommer tillbaka avslöjar han att han i hela sitt liv har haft en hemlighet för Danny. En helt fantastisk hemlighet som inte bara rör pappa, utan även byns respektabla läkare och till och med kyrkoherden! Allra mest rör den dock den oerhört otrevlige, och oerhört rike, markägaren Viktor Hassel ...

Roald Dahl , norrmannen som föddes i Wales och blev en av världens mest framgångsrika humorister och barnboksförfattare, blev känd för sin skruvade och surrealistiska humor. Mest kända är förmodligen böckerna Matilda och SVJ. SVJ gick även som serie (tecknad av Quentin Blake) och har blivit film av  Stephen Spielberg. SVJ står för Stora Vänliga Jätten.

I Danny bäst i världen är det Dannys pappa som kommer på och berättar historierna om SVJ och hans drömfabrik. Han är som en John Blund som smyger runt och levererar drömmar.

Det här är en ovanlig Roald Dahl bok för den är mestadels vanlig och realistisk och vardaglig, en vardagsskildring av en far och son och deras liv på en mack (typ som "Roy och Roger har en mack ihop", men med far och son istället för bröder) och den är inte så skruvad och surrealistisk som de flesta andra berättelserna.

Det här är förresten den andra boken på raken jag läser där en huvudperson bor i en målad gammal husvagn (typ för resandefolk) - den förra boken var Pojken för längesen.
Här finns också ett litet skåp (fast utan spöke)!

Det märks på många sätt att det här är en gammal bok, eller att Roald Dahl har väldigt gamla värderingar:

- Pappan får beröm för att han ger mat till ungen (Danny) för det är svårt för män att göra såna saker (?!) Okej, så det skulle vara enklare för kvinnor att ta hand om småbarn? Varför då? Småbarn är inte lätt för nån att ta hans om. Speciellt om man inte gjort det förr. 

- Huvudpersonerna lever utan el och vatten. och det är okej. Idag krävs det att barn duschar typ flera gånger om dagen (efter gympa, efter träning, efter fotbollen osv.) Och ingen skulle klara sig utan att ladda mobilen hela tiden. För att inte påpeka ingen dator, ingen TV, ingen streaming, ingen förprogrammerad underhållning ...

- Huvudpersonen har inga kompisar i sin egen ålder som spelar någon roll i handlingen, det här bara han och pappan hela tiden som är huvudkaraktärer. Idag är föräldrar och andra vuxna bara bakgrundsstatister eller cameos  eller på sin höjd servicemaskiner som fixar mat och skjutsar medan barnen håller på själva och grejar.

- Ingen koll på kalori intag eller näringsriktig kost eller NÄR det äts eller VAD det äts. 
det fikas hela tiden i den här boken. Och det är ingen som håller koll på sockerintaget. Midnight snack med kaka, macka med tjockt med jordgubbssylt och varm choklad är helt okej.

- Huvudpersonen Danny går inte i skolan på två år (trots att det är skolplikt) och ingen bryr sig. Eller märker nåt. Det skulle aldrig  gå idag.

- Det tjuvjagas fasaner och Dannys plan att döda 200 fasaner på en gång möts med beröm och applåder ... av ALLA.

De flesta barn idag tycker om djur och tycker synd om djur och skulle inte vilja vara med om att döda dem --- de skulle i all fall inte vilja ha besvär att plocka dem!!!

Vad man INTE förstår i denna mest realistiska bok --- när de sövt 120 fasaner som de tjuvjagat, varför vrider de då inte macken av dem? De hade ju tänkt dela ut fasanerna till hela bygden! (Utom till den rike ägaren vars fasaner de är). Då är det ju inte så smart att spara dem levande och sovande, de borde fatta att de skulle vakna nästa dag och flyga iväg!

(Förutom de som dött av en överdos. Och jag vet inte hur nyttigt det är att äta dem.)

För att vara en "Danny bäst i världen"-plan som alla berömmer är det en väldigt dålig plan.

Men det blir i alla fall ett lyckligt slut för fasanerna - i alla fall för de som inte överdoserat på sömnmedel.

Fördelen med fukt och grönsaker: de behöver inte plockas på samma sätt som fasaner!

Läs även: Matilda av Roald Dahl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.