torsdag 1 februari 2018

Bojan och tåget - Stoppa tåget! Älg på spåret!

Spännande fakta-och-äventyrsläsning med tågtema!

Författare: Johan Anderblad
Titel: Bojan och tåget
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Utgivningsdatum: 2018-01-15
Illustrationer: Filippa Widlund
ISBN: 9789163895531
Förlag: Bonnier Carlsen

Bojan är tillbaka, liksom hans coola mamma och den här gången går äventyret liksom på  räls! Succén är given och "en gång till" hörs gång på gång vid godnattläsningen!

Författaren Johan Anderblad har varit programledare på SVTs Bolibompa sedan 1990. Han är journalist och har jobbat med både radio- och teveproduktioner för alla åldrar. För övrigt gillar Johan uppförsbackar - i skog och mark. Han har alltid sällskap av hunden Dina, en spansk vattenhund som inte gillar vatten.

Illustratören Filippa Widlund är utbildad på konstfack och har både illustrerat egna böcker och andras texter sedan debuten 1994. Filippa har också gjort illustrationer till många läromedel. Hennes illustrationer i "Barnkammarböckerna" har blivit särskilt uppskattade.

Bojan och tåget är en mycket bra faktabok OCH äventyrsbok, allt i ett. Jag skulle ha älskat att få den här boken i present när jag var i 3-4-års åldern... Who am I kidding? Jag skulle älska att få den här boken nu också! Tågintresset har hållit i sig (fast det hade ett tag stark konkurrens av alla coola flygplansmodeller från början av 1900-talet).

Och jag gissar att många vuxna som läser denna högläsningshistoria också kommer att lära sig mycket nytt om tåg. Till exempel hur lång bromssträckan är för ett tåg som tuffar fram i 160 km i timmen ...

Det finns en ramberättelse om Bojan som ska nattas och så berättar hans mamma en spännande historia om hur en älg skulle räddas en gång när hon jobbade som lokförare ... Men samtidigt är alla uppslag späckade med fakta om  tåg och hur de fungerar. och vad man måste ha med sig när man åker tåg - Matsäck och bok och biljett är måsten!
Bojan och tåget passar lika bra som godnattläsning som tågläsning!

Det här är en bra faktabok OCH berättelsebok som tar barnen och deras frågor på allvar och inte förenklar och fördummar vare sig fakta eller handling.

Ett stort plus för en underhållande faktabok! Många barn älskar faktaböcker och att ge dem bra faktaböcker från början är en viktig väg in i läsandet. Efter att man väl kommit igång går det ju som tåget ... ;D

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.