tisdag 6 februari 2018

SCEN: Pilsner och Penseldrag - Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an i nytappning på Vallarna kan bli sommarens roligaste upplevelse!

Regissören Ulf Dohlsten,  Mikael Riesebeck, Siw Carlsson, Claes Månsson, Anna Carlsson och Jojje Jönsson. 
Foto från Vallarna av Bo Håkansson.

Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an i nytappning på Vallarna kan bli sommarens roligaste upplevelse!

Regi: Ulf Dohlsten
Titel: Pilsner och Penseldrag
Manus:  Lars Classon och Jojje Jönsson.
Baserat på: Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an (eller Musikaliska gänget).
Medverkande: Mikael Riesebeck, Siw Carlsson, Claes Månsson, Jojje Jönsson, Ing-Marie Carlsson, Anna Carlsson, Per Holmberg, Lars Väringer, Karin Bergquist och Ola Hedén.
Premiär: på Vallarnas friluftsteater söndagen den 1 juli kl 18.00 2018.
Spelas: hela sommaren t.o.m. 12 augusti.
Biljettsläpp: 3 april 2018.

Hur följer man upp sommarens totala triumfsuccé med Soldat Fabian Bom?

Svar: Genom att uppdatera ännu ett älskat folklustspel, en klassiker som älskats i många generationer och som även filmats ett par gånger under titeln Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget .

Pilsner och Penseldrag bygger på en pjäs av Gideon Wahlberg som hade urpremiär på Tantolundens friluftsteater 1935.

Hembiträden med mycket skinn på näsan

Folklustspel av Wahlberg har blivit älskade TV-serier som "alla" har tittat på med Anita Wall eller Monica Zetterlund som kavata och sanningssägande (och mycket blonda) hembiträden som styr och ställer med allt och alla. (Tänk Söderkåkar).  Gissningsvis kommer det nya stjärnskottet Anna Carlsson att briljera i en sådan roll!

Wahlbergs folklustspel låg förresten också som grund för de filmer som blev de första i den genren med filmade folklustspel och buskis, som kom att kallas för "pilsnerfilm". Pilsnerfilm var först menat som ett skällsord, men den folkliga genren blev högt älskad av publiken och man visste vad man fick: glad musik (pilsner kräver dryckesvisor), skojiga förvecklingar och ett lyckligt slut. 

Buskisen - uppvärderad, bevarad och nytolkad

Filmkritiker och filmvetare under pilsnerfilmens guldålder tyckte så klart att publiken hade låg smak - men ingen hade klagat så länge buskisen höll till i buskarna, alltså på friluftsteaternarna. Protesterna kom först när folklustspelet med sina lättsamma komiska ton och sina dryckesvisor och sina glada skämt kom in på de fina biograferna. Där skulle man se på "konst" som Körkarlen och fina tragedier och sedan sånt som Ingmar Bergman gjorde. Så småningom blev pilsnerfilmerna älskade av alla - Ingmar Bergman själv erkäönde att han älskade dem - för att de var roliga - och han kallade Thor Modéen för ett "geni". Filmvetare och fillmkritiker uppvärderade pilsnerfilmerna och de rättades för eftervärlden - och ett par av dem blev till och med älskade TV-serier eller TV-filmer i nyfilmatiserin.

När Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget gick på svensk television 1978 betraktades folklustspelet som en nationalklenod och miljoner bänkade sig vid TV-apparaterna.

Skratt, sång och musik!

Att uppdatera Wahlbergs Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget till ett nytt (eller nygammalt) folklustspel och kalla det Pilsner och Penseldrag är ett genidrag av gänget på Vallarna.

Det går knappast att hitta bättre och mer "gediget" material att omarbeta än Wahlbergs intriger (han skrev massor!) och titeln Pilsner och Penseldrag uppfattas idag direkt som "kvalitetsstämpel" - det här kommer att bli roligt! - liksom pilsnerfilmsstämpeln ska vara ett löfte om skratt, sång och musik.

Soldat Fabian Bom tog mycket bra hand om musikaliska ögonblick, man hade gärna haft flera och Pilsner och Penseldrag kan mycket väl bjuda på ännu mer av detta (i alla fall att döma av originalet som de inspirerats av). Pilsner och Penseldrag kanske blir Vallarnas första musikal?

Gänget rider igen!

Dessutom hade Soldat Fabian Bom en enastående bra och samspelt arsenal av roliga skådespelare.
Skojigast var den barska och smarta tant som Siw Carlsson spelade - ja, det finns en sådan tant även i Gideon Wahlbergs folklustspel! - och Anna Carlssons och Mikeal Riesebecks omaka kärlekspar.
Med lite tur och skicklighet kan de två toppa de vansinnigt roliga scenerna de hade tillsammans redan nu i sommar!

Jojje Jönsson borde få briljera i fler roller än Dag-Otto och efter Soldat Fabian Bom är det kul att se att han går vidare till ännu en annorlunda komisk roll: en av målarna på målarfirman. Gissningsvis kommer han och Claes Månsson att spela  skönsjungande och skämtande rivaler om det smarta hembiträdet!

Också positivt att se Karin Bergquist och Ola Hedén som återvändare till Vallarna för tredje året i rad!

Sommarens skojigaste dagar

Så himla kul att ett av Gideon Wahlbergs mest berömda verk återuppstår och får nytt liv och nya kläder! Kärlek, gapskratt, pilsner, målarkluddar, massor av sång och en samspelt ensemble som har kul tillsammans ...

Det här skulle lätt kunna bli en av sommarens skojigaste dagar!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.