torsdag 15 februari 2018

FILM: My Little Pony The Movie - Girlpower ponnier hjältar i en film som passerar Bechdel testet med flygande färger

Sött och färgglatt kompisgäng fixar allt i My Little Pony The Movie!


Regi: Jayson Thiessen
Titel: My Little Pony The Movie
Manus: Meghan McCarthy, Rita Hsiao, Michael Vogel
Medverkande (svenska röster): Emma Lewin Sundberg, Jakob Stadell, Anna Isbäck, Lizette Pålsson, Oscar Harryson, Amanda Renberg m.fl.
Medverkande (röster, original): Tara Strong, Ashleigh Ball,Andrea Libman, Tabitha St. Germain och Cathy Weseluck (kända från TV-serien) och nykomlingarna Emily Blunt, Kristin Chenoweth, Liev Schreiber,Michael Peña, Sia, Taye Diggs, Uzo Aduba och Zoe Saldana.Land: USA/Kanada, 2017
Nordisk Film

Leksaken My Little Pony fyller snart 40. Men den här filmen har sina rötter i den så kallade fjärde generationens My Little Pony remake från 2010, då producenten Lauren Faust placerade de kända små pastellfärgade hästarna i en typisk seriedramaturgi och stajlade om dem. Satsningen döptes till
My Little Pony: Vänskap är magisk.

Hundra avsnitt med små superhästar

Det hela har nu rullat på i ungefär 100 avsnitt i den färgsprakande staden Ponyville med handlingen koncentrerad till sex bästisar, eller "Mane 6" som det heter på MLP-språk: Apple Jack, Pinkie Pie, Fluttershy, Rainbow Dash, Rarity och Twilight Sparkle. Alla ponnyerna har olika egenskaper, lite som olika superhjältar i X-men.

De små hästarna har nu också var sitt specifikt kännetecken på låret – ett "cutie mark" – och olika kombinationer av vingar, horn, hovar och temperament.

Samla dem alla så har du alla superkrafter du behöver i superhästgänget!

Filmgenre: leksaker får eget liv

"Leksaker får egen långfilm" känns numera som en egen, ny framgångsrik filmgenre. (Förr blev en film framgångsrik och inspirerade sedan till leksaker.)

Nyss kom Lego Ninjago ut på DVD --- en effektiv reklamfilm för att sälja Lego, men bara en av rollkaraktärerna i Ninja-gruppen är en tjej (och hon är syster till en av killarna). Den vise läraren är också en gubbe, skurken är en gubbe ... Lego-gubb-världen verkar vara full av gubbar.

Är det bara grabbar/killar/gubbar som ska leka med Lego?

Filmvetare kallar det Smurfette-syndrom, alla dessa filmer med massor av grabbar/killar/gubbar och oftast bara en tjej bland huvudrollerna, i gänget man följer. Annars kan det också finnas någon liten tjejroll med. Små tjejroller är syster, flickvän, mamma.

My Little Pony vänder på steken

Nu kommer My Little Pony the Movie på DVD. Och My Little Pony The Movie vänder på steken. Även här ska tittaren säkert inspireras till att köpa leksaker att leka med, men här finns betydligt fler tjej-karaktärer. Bland hjältarna finns både tjej-ponnyer och kill-ponnyer. Men det är tjejen Twilight Sparkle som är ledaren.

Det är hon och hennes gäng med ponnyer som räddar världen och magin och My Little Ponny landet Equestria från undergång och onda skurkar. Som hjälpare introduceras både tjejer och killar --- en katt som påminner om "the Artful Dodger" i Oliver Twist, ett gäng pirater (med en tjej-pirat i spetsen) och en grip-prinsessa.

Bland skurkarna finns också en framstående tjej - Tempest, en enhörning med avbrutet horn.

Full fart med massor av sång och musik

Det är full fart hela vägen in i mål och massor av sång och musik. Det kanske blir lite långt för de minsta barnen (som är vana vid TV-episoderna) men nu när det är DVD (inte bio) kan man stanna och ta fikapaus innan finalen.

Filmen har tagit sina fans på stort allvar. Ponnyerna är söta hjältar, som alla barn som gillar djur i allmänhet och ponnyer i synnerhet, gillar.

Man har inte brytt sig om att peta in en massa referenser till gamla filmer och "vuxna skämt" för att underhålla enbart den äldre publiken (som i Lego Ninjago).

Man verkar heller inte ha brytt sig om att hitta röstlägen som vuxna människor kan höra (och någon textning för hörselskadade finns inte). En del karaktärer pratar så högt upp i falsett att förmodligen bara hundvalpar kan höra allt vad de säger.

Sött som socker och cupcakes

Det kanske blir lite för sött, och för mycket pastell, och för mycket sjungande i falsett - men målgruppen gillar det, och det är ju huvudsaken.

Det finns många nya roliga karaktärer: en sjungande popstjärne-ponny, Songbird Serenade, med röst av Sia (ponnyn ser ut som henne också! och sjunger inte i falsett! hurra!), Tempest en skurkponny med röst av Emily Blunt (Tempest blir snäll på slutet, och fixar fyrrverkerier med sitt avbrutna horn) och en kvinnlig piratkapten med röst av Zoe Saldana (känd från The Guardians of the Galaxy där hon också har ett flygande skepp --- men där hon väldigt mycket har varit en Smurfette i grabbgänget).

När Tempest blir snäll och glad igen byter hon tillbaka till sitt gamla namn: Fizzlepop Berrytwist. Det var lättare att säga Tempest.
Glitter, muffins, regnbågssmällar och pastellfärger ... Allt är sig annars likt i My Little Ponny land!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.