tisdag 27 februari 2018

Illustrerade sagor om hästar och ponnyer - En riktigt fin sagoskatt som verkligen är någonting i hästväg!

Den vackra hästen Spöke - som har magi som kan besegra en ond trollkarl - är en av alla de starka kvinnliga figurer - och en av alla de förtrollande vackra hästar - som vi får möta i den här välgjorda nya sagovolymen.


Titel: Illustrerade sagor om hästar och ponnyer
Översättning: Sara Jonasson 
ISBN: 9789177790358
Förlag: Lind & Co 


Att något är "någonting i hästväg" --- det säger man när någonting är extra, extra bra!

Den här boken är dubbelt upp någonting i hästväg --- extra, extra bra och dessutom handlar allt om hästar!

Och titeln är helt korrekt: Illustrerade sagor om hästar och ponnyer innehåller illustrerade sagor om hästar och ponnyer! Illustrationerna är kanonfina!

Och det är riktiga sagor, riktigt bra sagor som berättats - och berättas - på olika ställen runtom i världen.

Det har gått inflation i att använda ordet "sagor" idag, det används tyvärr ofta om vanlig barnböcker som kan vara hur tråkiga som helst. "Jag har bråkat med min bästis och har ingen att leka med" - nej, det är ingen saga. Skönt med ett förlag som använder sagostämpeln med ansvar!

Sagor ska ha magi och symbolvärde och något övernaturligt som smyger sig in ... de ska också vara tidlösa ... (och barnböcker idag med senaste mobiltelefonerna och filmerna och datorspelen är inte tidlösa) ... och ha något allmängiltigt att säga om människor och djur, någon sensmoral har ofta fabler och folksagor och ofta säger de något om landet de kommer ifrån.

Idag är det många som tycker att sagor är politiskt inkorrekta, de känner till Walt Disneys Snövit och Törnrosa och har fått för sig att tjejer i sagor bara ska ligga och sova och passivt vänta på en prins. Det är så fel det kan bli.

Sagorna är fulla av starka, smarta, listiga, påhittiga, finurliga tjejer. Snygga eller alldagliga, snälla eller egensinniga, ensambarn eller omgivna av syskon ... Det finns massor av tjejer i sagornas värld som inte sover och väntar på en prins.

Se bara de på sagorna i Illustrerade sagor om hästar och ponnyer. Här finns en lillasyster som är mycket smartare än sina två äldre bröder och som till sist - med hjälp av hästkrafter så klart - klarar omöjliga uppdrag och får tag på en egen prins, som sitter högt uppe på ett glasberg.

Här finns ett vitt sto som tillsammans med sin ryttarrinna överlistar en ond trollkarl.

Här finns en prinsessa och en enhörning som trivs bäst av allt i varandras sällskap - och som tillsammans lär kungen en viktig läxa.

Här finns en bonddotter som tämjer den vilda vattenhästen från Loch Ness.

Och här finns den bästa ponnysagan man kan önska sig, den om den puckelryggiga ponnyn som tillsammans med sin människa Jana, yngst av tre systrar, lär landets härskare en mycket viktig läxa om osjälviskhet. Den sagan slutar - inte med att Jana får en prins, utan att hon får en eldsyster, och sedan lämnar hon sitt liv som tjänare, tillsammans med sina älskade hästar. Ett girl-power-slut om något!

Visst finns det smarta manliga karaktärer i den här boken också, min favorit är räven som lär en uttjänt gammal arbetshäst hur han ska bli "starkare än ett lejon" precis som bonden önskat sig - snacka om en rolig fabel! - och den mytologiska hästen Pegasus som sliter ont på jorden. Till sist befrias Pegasus av en poet som de sju musorna skickat.

Det här är en oumbärlig bok i sagobiblioteket, en sagobok gjort med kärlek och omtanke, där sagorna flyger lika vackert obundna och inspirerade som en gång Pegasus. Musorna hade varit nöjda!

Det här är en allåldersbok som alla kan ha lika roligt åt!

Språket är rikt, vackert och poetiskt - men samtidigt lättläst och lättillgängligt. Inga onödiga krångligheter som alienerar små barn, det är bara att sugas in i sagans magiska värld. 

Mycket snyggt uppställd text, korta kapitel och fina uppslag där silhuettillustrationer och överflödigt vackra fyrfärgstavlor avlöser varandra.

Hästälskare är i sjunde himlen!

Det finns gott om fina hästar och ponnyer - och andra djur - att öva sig att rita av.

Människorna har levt med hästar och ponnyer och ebrättat sagor om dem sedan hsätazrna försst tämjdes för omriking 600 år sdan. Så det är ine förvånande att mågna traditioella sagor handlar om hästar.

Sagan om prinsen som räddas från glasberget - av en modig tjej och hennes tre magiska hästar.


Det här är den ultimata boken för alla hästälskare! Här finns magiska, hästar, flygande hästar, modiga hästar, kungliga hästar och kavata små ponnyer.

Alla finns med i de vackra illustrationerna i flerfärg.

Boken innehåller sjutton klassiska berättelser omarbetade för att passa unga läsare idag. 

Språket är "lagom svårt" - det är lätt att läsa med stor stil, men det är inte torftigt och förenklat.

Sypersnygg utforming ---- mjuka, vadderade pärmar, lagom stor bok att hålla i själv och öva läsning, läsband som är ett praktiskt och fint bokmärke och självklart härliga och underbara illustrationer.

En fin presentbok. En bok som hamnar på favorithyllan! Och åker fram till godnattdags om och om igen ...

En saga handlar om hur relativt allting är och vad som är tur och otur. TUR är att hitta den här boken!

En riktig pärla! Rekommenderas varmt!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.