torsdag 15 februari 2018

FILM: Only the Brave - Sann historia om eld, mod och vänskap och den bästa film som aldrig visats på bio i Sverige

Stor ensemble i Only the Brave - med Miles Teller och Josh Brolin i förgrunden.


Regi: Joseph Kosinski
Titel: Only the Brave
Manus: Ken Nolan och Eric Warren Singer, baserat på GQ artikeln"No Exit" av Sean Flynn.
Medverkande: Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Taylor Kitsch, James Badge Dale,Jennifer Connelly, Alex Russell, Ben Hardy, Thad Luckinbill, Geoff Stults, Scott Haze m.fl.
Land: USA, 2017
Nordisk Film

Only the Brave är en film baserad på en sann historia - historien om Granite Mountain Hotshots.
Den första kommunala Hotshots styrkan i Amerikas historia.  Eric "Supe" Marsh insåg att de själva, som bodde på platsen, var bättre, snabbare och mer engagerade för att ta hand om bränder i i det utsatta området området än de "hotshots" styrkor som man tvingades vänta på utifrån.

Felbedömning, ilska och handlingsplan

Efter en total felbedömning från en sådan styrka (som inte bryr sig om Erics råd) som leder till att massor av lokalbefolkningen förlorar sina hem, så gör Eric slag i saken och ansöker om att de ska bilda en egen hotshots styrka - med rätt att göra jobbet själva! Borgmästaren är på, efter att han förstår att han kan plocka politiska pluspoäng (först tycker han bara att det låter "dyrt").

Första uppdraget är att rekrytera mannar för att få en fulltalig skara, nästa uppdrag är att träna dem, det tredje uppdraget att klara "provet" som gör att brandstyrkan får rätt att kalla sig hotshots.

En stor triumf för det lilla laget

Med den triumfen hade de flesta amerikanska filmer slutat. Eller med triumfen när det lokala hotshots laget släcker bränder och räddar folks hus och hem - OCH ett över 2000 år gammalt träd som är kulturminnesmärkt och högt älskat av den stolta lokalbefolkningen.

De hamnar på framsidan av tidningen och alla kallar dem hjältar och borgmästaren håller kalas och tacktal.

Men. Om man kan sin historia så vet man att Granite Mountain Hotshots är kända för att ha blivit inblandade i den största katastrofen i brandmännens historia (förutom den 11 september). 19 av 20 omkommer och den som överlever brottas med fruktansvärda skuldkänslor.

Vänner, familjer, hela bygden sörjer. Men de måste gå vidare.

Ur askan i elden - och en ovanlig peripeti

Det här är inte en vanlig tredje akt eller  någon vanlig peripeti när det gäller amerikansk film. Hjältarna ska ju (traditionellt sett) resa sig ur askan och triumfera i den tredje akten. Men den här modiga filmen hyllades av amerikanska kritiker och älskades även av publiken.

Det här är en fin hyllning till de verkliga brandmännen och deras historia och det är också en fin film som är full av bra rollprestationer från skådespelare i många olika generationer. Det handlar om sammanhållning, tillit, vänskap, bygdens gemenskap, stolthet, mod, kämpaglöd, sorg och glädje, allt blandat om vartannat om.

Lysande ensemble med glöd i samspelet

Miles Teller gör sin bästa rollprestation någonsin (tangerat med den i Whiplash) som den ende överlevande brandmannen. Men hela ensemblen är bra, filmen är ett lagarbete, inte bara när det gäller att bekämpa bränder i handlingen, utan även när det gäller skådespelet.

Men den här fantastiska filmen gick aldrig upp på svenska biografer. Det här är förmodligen den bästa filmen någonsin som släppts direkt på DVD (och BD/VOD) i Sverige.

Vilket bevisar att fördomar lätt kan vara fel. Det är tydligen inte den amerikansk biodistributionen och biopubliken som kräver ett påklistrat lyckligt slut. Det är den svenska.

Tragedin gör här filmen så mycket starkare. 

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.