onsdag 28 februari 2018

Liam - Superhemligt - Historien bakom kulisserna hos en mobbare och översittare


Författare: Marie Bosson Rydell
Avslöjande omslag ...
Liam - Superhemligt
ISBN: 978-91-7577-508-1
Idus förlag


Här är "uppföljaren" till Joel - supertaggad. Vi får möta Liam som går i samma klass som Joel, den hyperaktive killen som har ADHD och som vi fick lära känna i förra boken. Joel och Liam är inte kompisar. Tvärtom. Liam vill ha kontroll över alla, han gör narr av folk som är tysta och svaga, han behandlar folk som betjänter för att springa och hämta saker ... Jesper som är tyst och snäll är hans favoritmobboffer. När Jesper ritar en jättesnygg drake låtsas Liam att han inte ser vad det är. Han är avundsjuk. När det är gympa får ingen av Liams gäng vara bättre än han - Liam ska själv vara bäst. Men Joel har han ingen koll på, och det gör honom vansinnig.

Hemligt träslöjdsfack

Ett ämne och en lärare tycker Liam om - det är träslöjd och träslöjdsläraren. Liam är duktig i träslöjd och funderar på att bygga en pall med ett hemligt rum för att gömma mat ...

Liams liv bakom kulisserna är helt annorlunda än det han lever i skolan. Om någon i klassen hade sett honom hämta lillebror Kevin hade de nog blivit förvånade - han är jättesnäll och överbeskyddande mot Kevin. Som i sin tur verkar vara snäll mot alla på sin förskola.

Liams stora uppgift i livet är att skydda Kevin, så att han inte blir misshandlad av någon av de typer som dyker upp, hemma hos dem.

Mamman lider av sjukdomen missbruk --- vilket knappast är någon överraskning när man sett omslaget på boken.

Hemligheten - glasklar

Det kanske är spännande för vädligt små barn att läsa den här boken, men det är egentligen alldeles för lätt att räkna ut vad "hemligheten" är och hur det ska sluta. Det är glasklart bara man sett flaskorna på omslaget (det är inga saftflaskor).

De flesta barn i skolåldern har idag läst PAX-serien, så de vet att barn med missbrukar föräldrar hamnar i familjehem.

Det som man undrar över och inte får reda på är om Liam blir av med sin familj ... det är inte alla som hamnar i samma familjehem. Alla vill inte ha två killar. Hände en kille jag känner, han och lillebrorsan delades på och hamnade till och med i olika byar och i olika skolor. Då blir Liam av med det som tidigare varit hans mål i livet - skydda Kevin.

Men det kanske blir en fortsättning i en kommande bok, hur det gick sedan.

Mobbare har olycklig barndom

En tanke: ofta framställs mobbare som att de har haft en olycklig barndom eller har det dåligt hemma. Det har inte Julia i Alva-böckerna. (Alva och dum-Julia). Alva har det heller inte så dåligt hemma (hon har till och med en egen hund!) och hon faller också in på mobbingens väg när Julia är alltför dum ... Så det kanske är lite mer komplicerat än så med mobbing i skolorna. Att det är synd om mobbaren som blir misshandlad och få blåmärken hemma är lite för enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.