onsdag 7 februari 2018

FILM: Emoji movie - Mycket kul för barnen i musikaliskt smart-äventyr!

Den hemliga prinsessan Jailbreak, den känslosamma emojin Gene och Hi-5 ute på äventyr.


Regi: Tony Leondis
Titel: The Emoji Movie
Medverkande (röster, originalversion): T. J. Miller, James Corden, Anna Faris, Maya Rudolph,
Steven Wright, Jennifer Coolidge, Christina Aguilera, Sofía Vergara, Sean Hayes, Sir Patrick Stewart m.fl.
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment


Alldeles för många filmer satsar på att flirta med den vuxna publiken och deras referenser. Eller att göra "artistiska" filmer som vuxna jurys ska ge bra betyg och en massa priser.

Emoji movie har satsat på sånt som barn känner igen och som barn tycker är kul - roliga smileys, LOL-cats, candy-land spel, dans-spel ... och i original är Sir Patric Stewart (känd bland annat från X-men för sin roll som Charles Xavier) mycket kul som bajs-emojin. Han gör humor med klass! Och självklart är Sir Poop en av de 10 mest populära emojisarna!

Coola killar är bara så ... Meh!

Sedan har emoji movie också mycket bra val av huvudpersoner: En kille som INTE ska visa några känslor och som visar sig vara alldeles för bra på att visa massor av känslor (vilket ska "rättas till") och en tjej som inte vill vara prinsessa utan väljer att bli en tuff och cool hacker istället.

Hon är en hejare på att programmera och skriva kod och fixa allt i det här äventyret!

I extramaterialet finns också en lite dokumentär om tjejer som skriver kod - och som satsar på att bli framtidens programerare. Mycket inspirerande!

Prinsessa med hemlig identitet

Men det som är mest inspirerande är att hacker-tjejen Jailbreak i själva äventyret är så cool.
Hon ifrågasätter kvinnliga roller - du vet, i de första emoji seten kunde en tjej bara vara "bride" och "princess" - och filmer har samma problem. Att tjejer vanligtis bara får vara kärleksintresse till den manliga huvudrollen och hon får inte ha någon egen agenda.

Den emoji som vi får följa genom hela filmen är Gene - han ska börja jobba som "Meh!". Alltså det där blasé utrycket soom säger "vem bryr sig?! "I'm so over it!". Alltså det uttryck som är vanligast bland unga killar som vill verka coola. Det är fel att vara sårbar och gråta (som Ted Gärdestad sjöng redan i Jag vill ha en egen måne) och det är fel aatt vara entusiasisk över saker - det är ju så o-coolt!

En kille som tror på tårar ... och massor av känslor

Om Gene hade sett ut som en äkta "Meh!" hade han varit en cool kille i tiden. Men det är han inte. Han blir jätteglad och o-coolt överentusiastisk över saker och ting, han kan gråta, han kan bli rädd, han kan  rodna ... Korst sagt: Gene är full av känslor!

Och efter att ha gjort bort sig första dagen på jobbet (genom att ha "fel ansiktsuttryck") ska Gene Fixas. Alltså raderas helt. Gene flyr för livet tillsammans med sin  vän Hi-5 för att hitta Jailbreak som förhoppningsvis ´kan fixa honom till att bli ett äkta Meh --- kompisen Hi-5 vill bara tillbaka bland topp 10 emojis igen.

Det är vägen som är mödan värd ... Gene, Hi-5 och Jailbreak är jätteroliga tillsammans! När de ska ta sig till "the cloud" från dropbox måste de genom hela telefonen och de åker på Spotify låtar, spela Candyland, hamnar i dans appen och dansar till Wham ...

Ungarna tycker det är skitkul!

Roliga Meh-föräldrar och LOL-cats

Och Genes Meh-föräldrar gör sitt bästa för att villa bort de onda robotarna som har i uppdrag att radera Gene - det roligaste är när mamma-Meh sätter igång Youtube videos med LOL-cats "they will be in here for hours". Ja, Youtube uppfanns ju bara för att dela gulliga kattvideos och VEM kan slita sig från en gullig kattunge? Inte ens en känslokall robot!

 I en parallell handling i människornas värld får vi veta att telefonens ägare Andy också har problem med att visa känslor - han försöker vara Meh och cool men det är när Gene rättar Anys förhållande med Addie (genom att visa MASSOR av känslor) som alla inser hur värdefull Gene är --- och hur bra det är med en kille med känslor.

Programmering är visst ett jobb för tjejer

Det är också bra med en tjej med programming skills. En vanlig prinsessa hade inte kunnat rädda Gene på samma sätt! (Fast när en prinsessa visslar kommer fåglar flygande - i form av twitter fåglar!)

Superkul film för barn, massor med skojiga saker att skratta åt, massor av musik att dansa till framför TV-skärmen och dessutom: subversiv representation av könsroller , serverad helt utan pekpinnar.

Det här är det roligaste för ungar sedan minonerna introducerades i Dumma mej.

Emoji-movie kommer att spelas om och om igen ... ;D


Extramaterial:

DVD:n innehåller massor av kul extramaterial, som instruktionsvideos där man lär sig att rita emojis och en liten dokumentär om programmering och instruktionsvideos med sing-along och dance-along till filmens mest medryckande låtar. Här finns massor av aktiviteter som räcker länge!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.