onsdag 21 februari 2018

FILM: Logan Lucky - Steven Soderbergh göre comeback med ännu en heist-komedi - Oceans seven-eleven!

Channing Tatum (som Jimmy Logan)  och Farrah Mackenzie (som Sadie Logan)  i filmen Logan Lucky.


Regi: Steven Soderbergh
Titel: Logan Lucky
Manus: Rebecca Blunt
Medverkande: Channing Tatum, Adam Driver, Seth MacFarlane, Riley Keough, Katie Holmes, Katherine Waterston, Dwight Yoakam, Sebastian Stan, Hilary Swank, Daniel Craig, Farrah Mackenzie m.fl.
USA, 2017
Scanbox Vision

Det finns regissörer som pensionerar sig alldeles för tidigt. Som om de tar farväl lite innan de kommit till den absoluta toppen. Och det finns regissörer som man önskar skulle pensionera sig mycket tidigare - sådana som tar alldeles för många encores utan att ha något mer att säga (*host*Allen*host*). Soderbergh verkade vara en regissör som tajmat sin pension perfekt - han hade gjort en del bra filmer och sagt det han ville ha sagt. Han hade också gjort en del underhållande filmer med Hollywoods stora stjärnor. På det hela taget: ett bra CV.

Men när man ser Logan Lucky så står det snabbt klart att Soderbergh inte gjort sin bästa eller i alla fall roligaste film. Logan Lucky överträffar Oceans 11 (och alla uppföljarna) och det finns även ett "in-joke" om att ligan kallas Oceans seven-eleven i folkmun.

Logan Lucky är en ironisk titel, för bröderna Logan har jämt otur (syrran Mellie Logan verkar dock klara sig från "familjeförbannelsen) och om man är otursförföljd ska man förmodligen inte planera världens största kupp mot NASCAR under Coca Cola 600 loppet. Men det är just vad Storebror Logan gör (Channing Tatum) och han får med sig lillebror Logan (Adam Driver), syrran, sprängämnesexperten Joe Bang (Daniel Craig) och Joe Bangs båda hopplösa bröder.

Rebecca Blunt har fått till ett riktigt roligt manus som inte driver med folk på vischan på ett respektlöst sätt - de försöker helt enkelt leverera på sitt sätt - och en av de roligaste scenerna är ett upplopp på ett fängelse där fångarna kräver ALLA Game of Thrones böckerna till biblioteket - ÄVEN de som George RR Martin inte skrivit än. Men han skulle ju ha skrivit klart till 2014, han lovade ju ... Förhandlingarna når snabbt dödläge.

Upploppet är så klart en distraktion, en del av NASCAR-kuppen. Liksom en jättelik tårta, en hög med haribo godisbjörnar, lite salt, en plastpåse och kackerlackor målade med nagellack i olika färger. Det hela låter som en lista som Jönsson-ligan hade kunnat göra under sina glansdagar! Och pengarna ska sugas ut från rör, ungefär som i IKEA-kuppen ...

I alla fall: Det fungerar och det är roligt även om man inte alltid hänger med på alla invecklade turer i planeringen. Och det hela är mycket mycket roligare än alla Oceans-filmerna tillsammans (och Magic Mike) och bättre ... kanske för att filmen inte är nedtyngd av en massa stora filmstjärnor ...

Men så fort man tänkt tanken till slut kommer man fram till att här finns visst massor av stjärnor:

Channing Tatum (känd från Magic Mike och 21 Jump Street), Adam Driver (känd från nya Star Wars), Daniel Graig (känd som James Bond) och Katie Holmes (känd som Tom Cruises exfru).

Dessutom i rollistan: Oscarsvinnaren Hillary Swank, Avengers-kändisen Sebastian Stan, Katherine Waterston från de nya Harry Potter filmerna och Riley Keogh ...

Saken är bara den att alla är så inne i sina roller och sina dialekter och sina utseenden ... att man tänker inte på deras filmstjärnebaggage, man går bara helt in i filmen och hejar på dessa antihjältar som många gånger får Jönsson ligan att likna riktiga Einsteins ...

Farrah Mackenzie är förresten ett riktigt fynd som lilla Sadie Logan!

En eloge till "manusdebutanten" Rebecca Blunt (vem hon än är) för smart, roligt genomtänkt och kärleksfullt manus som aldrig driver med de enkla "bonnlurkar" som filmen gör till hjältar.

En tanke: vanligtvis när man ser på Hollywood-storfilmer fulla av stjärnor finns 5-6 manusförfattare bakom och lika många som hittat på storyn. Så det är inte konstigt att de flesta filmer känns hackat, klippt och malet och återuppvärmt.

Det kanske vore bättre att satsa på en person som kan leverera ett riktigt bra manus?

Soderberg får gärna komma ut ur sin pension oftare, om han har så här kul grejer att leverera. En bra regissör har lyckats få alla storstjärnor att kanalisera sin inre tönt. Det är inte dåligt!

Det är med andra ord skitkul!

Det här är definitivt det roligaste DVD/BD-släppet i år! Missa inte!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.