torsdag 22 februari 2018

Pojken från längesen - Genialiskt, helt genialiskt! Spänning, stämning, rys och mys i en historia som verkligen förnyar sin genre!

Kerstin Lundberg Hahn - författare till Pojken för längesen. Foto Rabén & Sjögren.

Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Titel: Pojken från längesen
Illustrationer: Elisabeth Widmark.
SBN: 978-91-29-70412-9
Rabén & Sjögren

Genialiskt! Helt genialiskt! 

Det är den första tanken som far igenom huvudet efter att ha läst klart (läs: sträckläst klart) Pojken från längesen.  

Det här är den bästa boken alla kategorier som jag har läst på mycket länge! 

Historiska romaner är en populär genre. Spökhistorier och paranormala äventyr är en annan populär genre. Som tyvärr håller på att bli ganska uttjatad idag.

Kerstin Lundberg Hahn har kommit på ett sätt att både uppdatera den historiska romanen och att helt förnya genren "spökhistorier" eller "paranomala äventyr". Tack! Det behövdes!

WOW-effekten infinner sig direkt. Så smart skrivet! Så fyndigt, så spännande, så finstämt och så empatiskt.

I centrum står ett barn som lever idag som blir vän med en pojke som var sju år 1940. Pojken i skåpet.

Huvudpersonen heter Tove, men för en gångs skull i en modern barn-ungdomsbok spelar det ingen roll om det är en tjej eller kille som är berättare. Hen räddar ett skåp från tippen och älskar det och sköter om det --- och blir vän med Pojken i skåpet, han som gömde sig i skåpet 1940 när nazisterna kom och skulle rensa ut allt "zigenarpack".

Tove far tillbaka i tiden genom pojken Florians minnen, han minns olika saker vare gång, olika detaljer, en gång är det spöregn en annan gång klarar de sig torrskodda tillbaka till den husvagn som var Florians familjs ...

Ska Tove lyckas hjälpa Florian att lösa mysteriet med vad som hände? Ska hon lyckas hjälpa hans själ att gå vidare?

Säger man mer om handlingen kommer man snabbt in på avdelningen "spoilervarning".

Men så mycket kan man avslöja att Kerstin Lundberg Hahn kommer på en lösning som är mycket, mycket ovanlig i spökhistorier och den är mycket smart påkommen!


Det finns fyra saker som gör att Pojken för längesen verkligen står ut från mängden:

1) - Vänskapsskildringen mellan Tove och Florian. Så vackert, finkänsligt och poetiskt beskriven! En ovanlig och ovanligt vacker vänskap över alla gränser!

Allt för ofta fokuserar moderna barnböcker på bästisskap och bli-ihop på ett sätt som nästan blivit klaustrofobiskt Tove har vänner, familj, syskon osv. Men bandet med Florian är något speciellt. Och det blir aldrig något klaustrofobiskt bästisskap där de ska äga varandra.

2) - Skildringen av hur romer behandlades under andra världskriget och förintelsen (även om man bara får se en del av det).

Ett ämne som alltför ofta förbises! Romer och resande och orättvisor de utstått under historierns gång har så många gånger bara ignorerats och sopats under mattan. viktigt och lovvärt att en ny bok fokuserar på detta.

3) - Skildringen av saker som besjälade.

Verkar helt logiskt och trovärdigt på sättet som det görs och skildras i den här boken. (Antikrundan nästa - hur värderar man MINNEN när det gäller gamla saker och ting ?! )

4) - Sättet på vilket Kerstin Lundberg Hahn förnyar spökhistoriegenren och gör den till ett spännande historiskt mysterium att lösa!

Det är också intressant att se hur barnet i berättelsen blir hjälten, hur hen hjälper och förstår Florian och och det blir början på en sann och äkta vänskap. Barnet som räddaren i nöden, som stark, förstående och empatisk är en sympatisk skildring av ett modernt barn. Som också gör att läsaren får känna sig stor och stark och behövd, under identifikationen med berättaren. Ett "spökbarn" är inte ett potentiellt hot utan en potentiell vän. Visst blir Tove rädd under berättelsens gång, men aldrig för Florian.

Miljöskildringarna är  också välgjorda, rika och exakta med dofter, texturer, känslor och alla detaljer perfekt beskrivna, både i dåtid och nutid.

Vackra illustrationer i svartvitt med fantastiskt djup fångar stämningen, speciellt från minnena förr-i-tiden. Florans älskade häst blir en stor favorit bland bilderna!

Rekommenderas varmt!

Genialisk  "alternativ spökhistoria" för mysrys, historisk medvetenhet och aha-upplevelser!


Läs mer:
Kerstin Lundberg Hahn nominerad till Norrlands litteraturpris
Hon nomineras i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin bok Pojken från längesen, en finstämd spökhistoria med trådar långt bak i tiden, illustrerad av Elisabeth Widmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.