onsdag 28 februari 2018

Joel - Supertaggad - Om konsten att hitta sin inre superkraft (och hantera den!) - favorit i repris!


Marie Bosson Rydell
Joel - Supertaggad
ISBN: 9789175775081
Idus förlag

Joel är hemma hos farmor och farfar efter en väldigt jobbig dag i skolan. Mamma är hos rektorn. Igen.

Men Joel har det bra hemma hos farmor och farfar och får lära sig en hel del. Alla har en superkraft. Alla är bra på något.Det gäller bara att hitta sin grej ...

Alla hundar är bra på olika saker

Farmor är bra på växter. Hon berättar om sina plantor och vad de kräver för att blomma och trivas. Alla vill ha olika saker. Alla vill ha olika jord. En vacker orkidé hon håller upp vill ha "riktig skräpjord" för att trivas. Kloka farmor ser till att alla växter får rätt betingelser för att trivas optimalt.

Farfar är bra på hundar. Han och Joel har det riktig mysigt tillsammans med hundarna och farfar förklarar att alla hundar är individer. Alla är bra på olika saker. Valle är en vallhund som vill valla - till exempel. Andra hundar är bra på andra saker. Att tvinga hundar att göra vad de inte vill göra (och inte är skapta till att göra) gör ingen glad.

I skolan ska alla ha samma jord och alla ska göra samma saker - för att det ska vara "rättvist". Även om ingen blir glad av det.

Lär dig utnyttja superkraften!

Men detta ska det bli ändring på! Joel lär sig att utnyttja sin superkraft och sin ständiga överskottsenergi genom att lyssna på goda råd från farmor, farfar, lärare och så vidare. Genom att spela spel med lego som Joel gillar går matten plötsligt som en dans. Genom att gå med i en idrottsklubb som tränar tre gånger i veckan blir Joel av med mycket överskottsenergi. Genom att göra armhävningar när han står och köar till nästa idrottsövning blir köandet till något roligt - alla vill ju tävla med Joel, eftersom Joel är bäst!

Joel har genom att lyssna på ett gäng duktiga mentorer hittat sin superkraft. Och rätt sorts jord att växa i.

Använd Den och Hantera Den

Det gäller bara att hitta sin grej. Att hitta sin inre superkraft. Och att lära sig att Använda Den och Hantera Den på rätt sätt. Då kan man ha stor nytta av den. Använda Den och Hantera Den kan förkortas ADHD.

Men det är så himla lätt för i stort sett vem som helst att läsa Joel: supertaggad och identifiera sig med Joel. Precis så som man kan identifiera sig med superhjältarna i X-men som först är frustrerade och sedan kan bli lyckliga över att vara speciella, när de väl kommer till Professor X skola, eller så som man identifierar sig med Harry Potter och hans vänner, som får hjälp att kontrollera sina inneboende magiska talanger på Hogwarts.

Vardagen blir till ett utmanande äventyr

Att läsa om Joel och hans superkraft i ett vardagligt Sverige, i ett lättläst och fartfyllt äventyr, blir minst lika rafflande och medryckande när allt ställs på sin spets.
Problemet vänds till en tillgång, en fördel!
En vanlig skoldag, ett besök hos farmor och farfar, en vanlig idrottsklubb, allt blir till ett äventyr, huvudpersonen lär sig viktiga saker överallt och alla situationer är laddade med utmaningar och möjligheter - det är en briljant prestation av författaren att skriva om vardagen på ett så spännande sätt!

Plantskola där alla trivs

Bäst i boken är farmor med växterna och farfar med hundarna.

Ingen trädgårdsmästare med självaktning skulle tvinga alla växter att växa under samma betingelser. Och sedan motivera beslutet med att "det är rättvist". Och att de andra växterna skulle klaga om en viss växt får annan jord, mer vatten, mer sol eller annan näring. Ingen vettig människa skulle bedriva plantskola på ett sådant missriktat "rättvist" sätt. Kanske skulle lärarskola behöva bytas ut några dagar mot plantskola? Eller ett besök i en kennel? Och lite hundträning? För att verkligen snabbt se att alla trivs inte med samma saker, alla utvecklas inte på samma sätt, alla är inte likadana! Att jobba med naturen är mycket smartare än att jobba mot naturen!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.