torsdag 1 februari 2018

Nelly Rapp och Näckens hemlighet - Rappt, Roligt och Respektlöst med Monsteragenten Nelly Rapp - OCH ett brandtal för Kulturskolan, som ingen kan släcka!

Författare: Martin Widmark
Titel: Nelly Rapp och Näckens hemlighet
Serie: Nelly Rapp - monsteragent
Utgivningsdatum: 2018-01-15
Illustrationer: Christina Alvner
ISBN: 9789163899317
Förlag: Bonnier Carlsen


Nelly Rapp serien är en av de  absolut roligaste serier som finns på den svenska barnboksmarknaden! Man behöver inte vara i målgruppen (6-9års ålder) för att skratta högt åt de skräckparodier och satirer på det moderna samhället som Martin Widmark (text) och Christina Alvner (bild) framkallar. Det här radarparet är en matching gjord i humorhimlen och Nelly Rapp är en kavat hjältinna som man hela tiden hejar på!

Förutom att varje bok tar itu med någon slags monster eller mytologiska varelser eller något från den svenska folktron och folksagan - i den här boken är det Näcken som är huvudperson - så innehåller varje bok också en smart satir över det moderna samhället.

Hur äldrevården utarmas var till exempel temat i Nelly Rapp och Di små under jordi - och här är det Kulturskolan som hotas av nedläggning.

Något som jag älskar med Nelly Rapp böckerna är hur ofta de övernaturliga varelserna kommer till Nellys hjälp. Här är det Näcken (som är en utmärkt fiollärare) som räddar Nellys fiolspel och hjälper till och ser till att Kulturskolan inte blir nedlagd.

Ofta i barnböcker och sagoböcker (som nu senast i Anna Höglunds bilderbok Förvandlingen) är jättar och monster och sagoväsen  är De Onda och de ska bekämpas och besegras. Varför inte göra som Nelly Rapp och lära något av Den Andre istället?

I Nelly Rapp är "fienden" oftast korkade människor (som inte inser att de är korkade) och besparingar och nedskärningar. Det är smart gjort av Widmark att konsturera så komplexa intriger, utan att någonsin dra ner på fart, spänning och humor.

Barn slukar de här böckerna och lär sig en hel del om tolerans och kreativitet och alltings relativitet.

Nelly Rapps tre L är bra att ha. Lugn, Lärdom och List.

Men böckerna står också för fyra R: Rappt, Roligt, Respektlöst och lagom Revolutionerande.

Rekommenderas varmt!

P.S. Nästa gång du möter en Jätte, en Näck, en Drake, en Gast eller vad det nu må vara - ta tillvara dina tre L  var lugn och  listig tänk vad du kan lära av Den Andre istället för att automatiskt tänka "ha ihjäl monster". Nelly Rapps strategi är ju så mycket smartare i längden!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.