lördag 3 juni 2017

Trädgårdslegender - Profilerna, livsverken, deras bästa råd

Trädgårdslegender 
- Profilerna, livsverken, deras bästa råd

Lisa Ising
Trädgårdslegender - Profilerna, livsverken, deras bästa råd
ISBN: 9789187905513
Roos & Tegner

I boken Trädgårdslegender har journalisten Lisa Ising träffat tio kändisar i dagens trädgårds-Sverige. Hennes tes är att trädgårdsmänniskor är intressanta människor och det verkar i alla fall stämma på författaren Lisa Ising själv - hon har ett långt liv som trädgårdsentusiast bakom sig, fast hon först inte insåg hur mycket trädgårdslivet egentligen kallade. Hon försökte bara att vara "en vanlig journalist". 

"Sista gången jag var fast anställd på en tidning hittade kollegorna mig allt oftare med jordiga händer i blomsterlandet som jag anlagt på bakgården - på arbetstid (tack vare en förståelse nyhetschef). Och det kan ju vem som helst förstå, att så kunde det inte fortsätta."

Skapade Slottsträdgården

Lisa Ising började leta efter en plats med likasinnade, människor som bar på samma längtan efter jord och växter. I Malmö hittad hon en övergiven plats, mitt i stan och med perfekta odlingsförutsättningar - detta blev till Slottsträdgården. Slottsträdgården finns kvar än idag och är en välkänd grön attraktion och samlingsplats, med odlingslotter, småkryp och groddar ... Allt finns där och väntar på alla dem som längtar - precis som Lisa själv gjorde en gång i tiden.

Valet i den här boken är inget definitivt val - de finns fler trädgårdsprofiler i Sverige, större, kändare, nyare och så vidare, men det är Lisas eget val, de personer hon själv var nyfiken på. Överraskande val (mycket bra sådana) är de båda formgivarna Ingegerd Råman och Signe Persson-Melin. Dessa kändisar förknippas vanligtvis inte med trädgård, men deras speciella känsla för form och design speglas även i deras trädgårdar.

Lunden - en Skattkammarö av växter

Alla trädgårdsprofilerna i boken kommer med sina personliga tips på just det som de är bra på, eller kända för. Föga förvånande kommer Signe Persson-Melin med tips om trädgård i krukor (hon har själv designat mängder med snygga krukor), Hannu Sarenström bidrar med tips om hur du skapar den perfekta lunden och Karin Berglund berättar om hur du skapar den ljuvliga doftträdgården med schersminer, liljor, rosor och violer.

Karin Berglund är den största och mest kända trädgårdspersonligheten - hon har mängder med böcker bakom sig, bland annat intervjuböcker i samma stil som denna, och hon har marknadsfört uttrycket att det intressantaste i en trädgård är personen som skapat den.

Nobbad av Norén

Karin Berglunds böcker Lust och fägring och Samtal i trädgården kretsar kring möten med människor i deras trädgårdar - hyllningar till de som drömmer stora trädgårdsdrömmar och de som förverkligar dem. Kändisar, kulturarbetare och "vanligt folk" delar alla samma passion. Den enda som någonsin tackat nej till Karin Berglund är Lars Norén. Med motiveringen att han hade exploaterat allt annat i sitt liv och han ville behålla sin trädgård för sig själv.

Det här är en vacker och tidlös trädgårdsbok som är illustrerad av några av Sveriges mest kända trädgårdsfotografer.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.