fredag 9 juni 2017

Älvsommar - Årets vackraste och mest sagolika berättelse
Sväva iväg med ett underbart, magiskt, sagolikt äventyr!


Mårten Sandén
Älvsommar
Illustrationer: Lina Bodén
ISBN: 9789129703351
Rabén & Sjögren


Älvsommar. Vilken fantasieggande titel! Den här boken är som en vacker julkalendersaga, men med nedräkning till midsommarafton istället för julafton. Så är också sommarboken Älvsommar en uppföljare till julsagan Skorstensjul - men den kan läsas helt fristående och är ännu bättre och charmigare än sin föregångare.


Stämningen är som i de klassiska "golden age" sagorna i brittisk barnlitteratur, där barn kan flyga över hustaken med Tingeling, där sotare dansar på taken med Mary Poppins, där det finns en mystisk rådhake eller koltrast som spanar mot horisonten, och där allt ordnar sig till slut.

Mårten Sandén fångar den magiska stämningen i Gamla Stan i texten, Lina Bodén i bilderna. Rosentapeten i boken påminner om den som figurerade i Spökflickan av Katarina Genar tidigare i år - även den en magisk bok.

Snygg rosentapet av Lina Bodén (igen!) - spana efter älvan!

Huvudpersonen Stella var vilsen och föräldralös i den förra boken - när denna bok inleds har hon en snäll mamma som heter Miriam och en lillebror som heter Issa. Hon har också mängder av vänner bland skorstensbarnen. Skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder, tack vare att de beskyddas av vad människorna kallar älvor (skorstensbarnen kallar dem lyktféer).

Ett av skorstensbarnen, Topsy, drabbas av höjdskräck när hans älva fångas och det står snart klart att den som älvorna kallar Stora Skuggan är ute efter att fånga alla älvor på den magiska midsommarafton. Stella och hennes vänner har inte lång tid på sig att få klarhet i mystiska familjehemligheter i det förflutna, för att rädda älvorna, en gång för alla.

Älvsommar är gripande och vacker läsning som fungerar på så många plan!

En legend i det förflutna om älvor som blir människor, när de förälskar sig i en människa, visar sig vara sann. När de räddade älvorna får vila upp sig i Miriams dockskåp påminner det om Tingeling i filmen Tingeling och älvornas hemlighet där hon gör sig bekvämt hemmastadd i en flickas dockskåp. Älvorna i Älvsommar pratar också med hjälp av musikaliska, plingande ljud - eller tankekraft. 

Älvor tar igen sig i dockskåp, innan de plingar vidare!


Spänningen höjs när Stella får en egen älva som heter Astra (båda namnen är stjärnnamn) och Stella kan nu vara lika våghalsig på hustaken som skorstensbarnen.

Livet på hustaken är magiskt precis som i den klassiska barnboken Uppe på hustaken där barnen använder St Pauls Cathedral som riktmärke. Stockholm har ju Storkyrkanoch  nu har Stockholm även en egen magisk Uppe på hustaken bok!


Missa inte denna magiska läsupplevelse - som gjord för högläsning vis sängdags eller mysiga fikastunder  och med oemotståndliga bilder att sjunka in i.


Hittar du den lilla älvan som gömmer sig i antikvariatet?

Spana efter den gömda lilla älvan som finns i bokantikvariatet eller fundera över den magiska koltrasten som dyker upp i bild men inte i text. Vem vet vad den har för hemligheter på gång?

Älvsommar tål att läsas om många gånger! En helt magisk, underbar upplevelse!

Rekommenderas varmt!


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.