lördag 3 juni 2017

FILM: La La Land och I, Daniel Blake - Årets bästa filmer!


Öppningsnumret i La La Land


Två filmer kan göra anspråk på årets bästa film. Årets stora Golden Globe vinnare La La Land - tillika den film som kammade hem flest Oscars - där Emma Stone spelar en arbetslös aktris som arbetar i en ständig uppförsbacke (eller i milslånga bilköer). Och årets stora Cannes vinnare I Daniel Blake, där regissören Ken Loach gör en viktig, sann och ofta rolig satir över vilket helvete det är att vara arbetslös (och i behov av bidrag). Huvudpersonen, en snickare, sitter i milslånga telefonköer och verkliga köer, och det är plågsamt att se hur han bryts ner av systemet - rollen spelas för övrigt av en känd brittisk stå upp komiker.

Slog igenom som komiker

Emma Stone slog också igenom som komiker och är riktigt, riktigt rolig - liksom Dave Johns kan hon därmed också konsten att vara riktigt riktigt rörande tragisk.

Emma Stone är huvudperson i La La Land och Dave Johns är huvudperson i I Daniel Blake.

Damien Chazelle är en av de yngsta i branschen - 32 år gammal och med succén Whiplash (jazzfilm med Miles Teller i huvudrollen) Ken Loach är en av de äldsta i branschen (född 1936, still going strong).

Både La La Land och I Daniel Blake är mycket starka filmiska upplevelser som stannar länge hos betraktaren. På ytan har de inget gemensamt - ett glittrigt färgglatt Hollywood eller ett grådaskigt Newcastle.


Men Mia (Emma Stone) och Daniel (Dave Johns) har så mycket gemensamt.

Blir det ett lyckligt slut?

Nu är det ju bara en av filmerna som har ett "lyckligt slut". Men det är så lätt att tänka sig att Mia aldrig lyckades vara på rätt plats vid rätt tidpunkt - att hon bara blev nedbruten av att ständigt försöka.

Eller att det lyckliga slutet bara är en fantasi.

En av filmens bästa och mest rörande scener är när Mia gråter i en audition - och är jättebra - bara för att avbrytas av en assistent som ska leverera telefonsamtal och lunchmacka till den som bestämmer vem som ska ha rollen.

True story. Detta har hänt Ryan Gosling i verkligheten. Gosling spelar La La Lands andra huvudperson, en arbetslös jazzmusiker som har det förödmjukande jobbet att spela 80-tals hits i ett coverband.

Audition för Costa coffee i New Castle

I verkligheten är det lika många som vill ha ett jobb på Costa coffee i New Castle som en roll i en pilot i La La Land.

Var blev jobben av?

Alla de hoppfulla som sitter i bilkö - och sedan börjar sjunga och dansa - vad har de för framtid? De som har dessa små roller i filmen La La Land - hur går det sedan för dem? De dansar så långt ögat kan nå, längs en hel motorväg.

Damien Chazelle har i första hand siktat in sig på cineaster, filmkritiker och branschfolk när han refererar till och hyllar filmer från Hollywoods glansdagar, men även om man inte sett alla Gene Kellys musikaler är La La Land underhållning i toppklass.

Modern klassiker

Och tänker man inte på verkligheten bakom, är La La Land feel-good film med fantastisk musik, en film som känns "klassiker" redan första gången man ser den.

Tänker man på verkligheten bakom blir La La Land till en sorglig, modern och gripande film - och faktiskt ännu bättre.

Årets två favoritfilmer - La La Land och I Daniel Blake - hade inte kunnat vara mer annorlunda. Och inte heller mer lika.

En stor eloge till duktiga komiker som kan konsten att vara tragiska. Ibland hjälper det att clownen gråter.

Heja Mia, heja Daniel Blake!


Regi: Damien Chazelle
Titel: La La Land
Medverkande: Emma Stone, Ryan Gosling, Rosemarie DeWitt, J K Simmons m.fl.
USA, 2016
Nordisk film

Regi: Ken Loach
Titel: I, Daniel Blake
Medverkande: Dave Johns, Hayley Squires m.fl.
England, 2016
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.