fredag 23 juni 2017

Piratens hemlighet - Spännande arkeologiska äventyr för slukaråldern


Skattjakt långt bortom standardmysteriet!

- Det svenska landskapet är fullt av äventyr!


Anna-Karin Andersson, Ulrika Söderström
Piratens hemlighet
Illustrationer: Anna Westin
ISBN: 9789175774138
Idus Förlag

Sommarlovsmorgon och standardmysterium med syskon som söker en skatt? Nej, Piratens hemlighet går långt bortom standardmysteriet!

Mysterieboken utvecklas

Syskonen Aniara och Benjamin skojar själva om att det känns som om de är med i ett avsnitt av Sommarlovsmorgon när de söker efter skatten, som är känd som Piraten Skyttes skatt.

Men den traditionella mysterieboken utvecklas, konceptet "skatt" utmanas (för forskare kan en krukskärva vara en skatt!) och genom hela boken finns det spännande avbrott i äventyret med verkliga fakta om allt möjligt mystiskt som man kan hitta på den svenska landsbygden.

Har du undrat varför det ligger stenbumlingar samlade här och där? Eller varför det plötsligt växer ett äppelträd mitt ute i djupa skogen? Eller hur länge folk har ätit det frestande sommarbakverket kringlor?

Allt det här och mycket mer får du svar på i boken!

Fakta insprängda i fartfyllt äventyr

Det här är lättlästa och roligt presenterade fakta, och eftersom de är insprängda i ett halsbrytande äventyr så läser man ju extra noga för att inte missa några ledtrådar!

Det här är smart tänkt - två böcker i en: spännande mysteriebok OCH  kul faktabok! Dessutom finns ett läckert recept på kringlor med i slutet av boken!

Faktaruta som ger mersmak!
Stenmurar, grindhål, stenrösen, gravar, grundstenar, kastell, kyrkor, nässlor och djupa diken ... Läs denna bok och du kommer aldrig att se på det svenska landskapet på samma sätt igen!

Hela landskapet förvandlas ju till en historisk skattjakt som är mycket mer spännande än vad Sommarlovsmorgon någonsin kan vara! Och det är alldeles på riktigt!

Hitta en skatt för forskningen

Ett extra plus i kanten för information om hur man kan söka vidare på nätet och hur man går till väga om man tror att man hittat en historisk skatt - alltså ett fornlämningsfynd. (När det väl är registrerat är det mycket möjligt att du får behålla det - så du kan slå två flugor i en smäll: hjälpa forskningen och få historien bakom din souvenir samtidigt!)

De pedagogiska inslagen är skojfriskt och smart illustrerade av Anna Westin, så det inte alls känns som om man "lär sig något". Nej, hade det känts som "skola" hade Sesame Street inte alls blivit en sådan succé! Man läser inte heller frivilligt "pluggböcker" när det är lov, men det här är ju ÄVENTYR där man av en händelse råkar lära sig en del på köpet, utan att man märker det, och sedan är det bara att ge sig ut på skattjakt själv, för att spana efter fornlämningar i det egna landskapet.

Arkeologiska deckare med två unga Indiana-Jones-syskon

Piratens hemlighet är den första boken i en arkeologisk deckarserie med syskonen Aniara och Benjamin som huvudpersoner. Äventyr, historia och arkeologi blandas i en skön mix och det är aldrig någon tvekan om vad som är fakta och vad som är fiktion. Mycket berömvärt!

Det mest spännande med boken är att man upplever det svenska landskapet på ett helt nytt sätt.

Målgruppen är slukaråldern, 9-12 år, men om man vill ha en lättläst bok som förklarar saker på ett lättillgängligt sätt så passar faktadelen egentligen för alla åldrar. Och som högläsningsbok kan man med fördel läsa Piratens hemlighet för mycket yngre läsare och unna sig ett kapitel med sommarlovsläsning varje morgon! Innan dagens äventyr börjar ...

Jag ser fram emot fortsättningen i denna mycket lovande serie!

Äkta Smålandskringlor från Italien

Spoiler alert: De flesta som läst Astrid Lindgren kopplar säkert ihop kringlor med Sverige i allmänhet och Småland i synnerhet - och i Piratens hemlighet finns ett recept med på klassiska Smålandskringlor. (Mums!) MEN kringlan uppfanns av en italienare. Precis som glassen! Två saker som man inte vill vara utan när man firar "äkta svensk sommar"!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.