torsdag 8 juni 2017

En av oss ljuger - Stark debut av Karen M McManus

Korten på bordet + The Breakfast Club

Karen M McManus
En av oss ljuger
ISBN: 9789132179716
Originaltitel: One of Us Is Lying
Översättning: Jan Risheden
B Wahlströms


Agatha Christie's klassiska deckare Korten på bordet möter high school filmen The Breakfast Club. Så skulle man lätt kunna sammanfatta En av oss ljuger!

Klassisk slutet rum deckare

Det här är en klassisk "slutet rum deckare". Och alla misstänkta är arketyper från så många gamla high school filmer: plugghästen, skönhetsprinsessan, sportfånen, "the bad boy". Lägg till den nya high school arketypen "the gossip girl". Eller "den allvetande berättaren" som Simon föredrar att kalla sig själv.

Simon har skapat skolans populära skvallerapp About That som alla följer. Han har smaskigt skvaller som han tänker publicera där om Bronwyn, skolans toppstudent som gör allt för att komma in på Yale, Addy, den blonda skönhetsprinsessan som är tillsammans med en snygg, framgångsrik sportkille, Cooper, vars familj har gjort stora uppoffringar för att han ska få en karriär som baseballstjärna och Nate, skolans "bad boy" som har fått villkorligt efter att ha langat droger.

Mer än en av dem ljuger

Simon dör på kvarnsittningen. Vad som först verkar vara en olycka rubriceras senare som mord. Vem av de fyra misstänkta gjorde det? Det är i alla fall ett som är säkert: Mer än en av dem ljuger. Om mer än en sak.

Dessutom kvarstår faktum: det var många fler än dessa fyra som tyckte att världen i allmänhet och skolan i synnerhet skulle ha blivit mycket bättre utan Simon och hans skvallerbevakning.

En av oss ljuger är en välkonstruerad thriller, en stark och spännande debut av Karen M McManus. Hon byter ständigt perspektiv mellan de fyra misstänka och det finns flera bra och oväntade vändningar i historien.

En utvecklingsroman

Det bästa är att alla fyra karaktärerna får utvecklas, tack vare det de går igenom tillsammans, och man ser att de är så mycket mer än de high school klichéer de verkade vara i kapitel ett. Bronwyn har blivit så högpresterande och "perfekt" eftersom hennes lillasyster insjuknade i leukemi. Cooper har en otrolig press på sig själv att lyckas inom basebollen. Nate langar för att försörja sin familj. Addy är den som utvecklas mest under boken. I börjar är hon blond, söt, mesig, en sådan tjej som alltid hänger på sin pojkvän, blir runtskjutsad överallt och aldrig har en egen åsikt eller en egen röst. I slutet av boken är hon singel, cyklar överallt, har kortklippt lila hår och har själv börjat med sport istället för att bara heja på en kille. Det visar sig att hon är till och med snabbare i löpning än sin f.d. kille.

Alla blir dömda och bedömda

En av oss ljuger ger också en bra bild av världen i USA idag - de fyra misstänkta blir alla "dömda " direkt, först av lokala media och sedan av nationell media. Det finns ingenstans att komma undan, twitter och mobiltelefoner finns överallt. Men vindarna i mediakarusellen kan vända snabbt, det är media som bestämmer vem som är skurk och vem som är hjälte, vem som är skyldig och vem som är offer.

Skolskvaller av den typen som Simon hänger sig åt kan skada liv för evigt, och nätmobbing är ett allt vanligt problem idag. Ett annat vanligt problem i USA idag, som En av oss ljuger tar upp, är skolskjutningar. Allt eftersom boken utvecklas, och bilden de fyra misstänkta fördjupas, förändras även bilden av Simon.  Han var absolut inte det oskyldiga offer och den mönsterstudent som media först målar upp. Han var bland annat med i en nätgemenskap som hyllar skolskjutningar.

Välkonstruerad intrig

En av oss ljuger bjuder på en valkonstruerad intrig och fem personporträtt av high school ungdomar, porträtt som ständigt förändras och som läsare blir man ständigt överraskad och manad till eftertanke.

En av oss ljuger väjer inte för tragiken i ond, bråd död. Spänningen finns där i alla fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.