onsdag 28 juni 2017

FILM: Fifty Shades Darker - Hur gick det sedan för den onda drottningen?

Anastasia och produktplacerade bilar.

Regi: James Foley

Manus: Niall Leonard
Medverkande: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Tyler Hoechlin, Eric Johnson, Eloise Mumford, Bella Heathcote, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Kim Basinger, Marcia Gay Harden m.fl.
USA 2017
Universal Sony Home Enteratainment


Jamie Dornan hade visserligen en liten, liten roll i Sophia Coppolas film Marie Antionette (den nordirländske modellen/skådespelaren spelade svensken Axel von Fersen) men annars var han mest känd för sin roll i Disneyserien Once Upon a Time.

Där spelade han jägaren/sheriffen som hade ihop det med den vackra onda drottningen Regina (som också var stadens borgmästare) samtidigt som han förälskade sig i Reginas barnbarn (eller styv-barnbarn) som just flyttat till staden. Hans karaktär dog i säsong ett och han lär inte komma tillbaka, för nu har han en ny TV-serie på gång, fast denna serie har premiär på bio. Fifty Shades. 

Reklamen för Fifty shades darker lyder "every fairy tale has a dark side". Den vi såg i Once Upon a Time? Där den onda drottningen verkligen visar att hon kan bli gramse på folk? Och att det är okej för en kvinna att ha karriär, ha familj själv (hon adopterar en söt unge som älskar henne, han är hennes enda svaghet) OCH ha yngre älskare. Jamie Dornan blev snart avlagd, numera har Regina ihop det med Robin Hood. Och hon har en hel hord av fans som hejar på lyckligt slut för "the evil queen" för hon är ju en modern kvinna som det är lätt att identifiera sig med!

Jamie Dornan har inte blivit bättre skådespelare för att han gått från TV till bio, han beter sig fortfarande som en poserade fotomodell när han spelar Christian Grey.

Filmen är sjukt dubbelmoralisk - en äldre kvinna får den gamla "häxa" rollen (eller "ond drottning" eftersom hon förfört (och förstört) Christian. Det sägs inget om vad Christian har gjort för att förstöra andra tjejer som är mycket yngre än honom.

Han är genom mycket av filmen upptagen med att förfölja Anastasia Steele, ungefär som Edward förföljde Bella genom Twilight serien och säger att han vill "skydda" henne.

Nästa dubbelmoral: Anastasias chef framställs som ett svin, trots han egentligen bara är av samma skrot och korn som Christian.
Fortsatta ologiska handlingar/intrigtrådar: Christan kan bli "normalisserad" genom att rätt person gör honom mer mänsklig (som Edward och Bella, igen) - så var de tidigare 16 - 17 flickvännerna helt fel?

Det var mycket roligare intrig i Once Upon a TIme där en äldre kvinna (Regina) använda och spolade Jamie Dornans jägarsheriff innan hon sa "Det är Robin Hood jag vill ha!" Okej, hon sa inte den repliken, men tänkte den säkert!

Robin Hood har också intensivare kärleksscener. Till och med den tecknade varianten.

Övrigt: massor av produktplacering (bland annat från apple), jättelång maskeradscen, som en renpolerad version av Eyes Wide Shut (ingen dör), massor av obegripliga thirllerinsalg som inte ledre någonvart och Dakota Johnson har som Anastasia fått återanvända mamma Melaine Griffiths avslutningsfras från Working girl – den där hon talar om för sin assistent att hon inte behöver hämta kaffe (om hon inte vill ha en kopp kaffe själv).

Från Twilight till Passengers: på det hela taget romantiseras stalkerbeteende alldeles för ofta i "romances".
I verkligheten hade Christan Grey inte fått tjejen, han hade fått en restraining order.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.