tisdag 13 juni 2017

Silvervinges hemlighet - Begravda hemligheter spökar i modern mysrysare

Katarina Genar med sin serie Mystiska skolan. Foto: Belinda Graham.

Begravda hemligheter spökar i modern  mysrysare

En ny Katarina Genar bok är efterlängtad av alla som gillar genren magisk realism med  lagom mysrysiga kalla kårar serverade i en lätt igenkännbar svensk vardag. Här förvandlas ett vanligt höstlov snabbt till en kusligt spännande spöklik thriller, kombinerad med en smart pusseldeckare.Husdjur spökar och vägleder

Katarina Genar
Silvervinges hemlighet
ISBN: 9789163887017
Förlag: Bonnier Carlsen Katarina Genar Foto Cecilia Möller
Katarina Genar. Foto: Cecilia Möller, Bonnier Carlsen
Erik har höstlov. Han har inga dramatiska planer, bara vara tillsammans med bästa vännen Alva och hennes hund Lufsen och spela dataspel och ha sköna sovmornar.
Men alla Eriks höstlovsplaner går i kras. Eriks mamma är fotograf och ska ut till ett gammalt slott, där familjen Silvervinge en gång har bott. Nu finns det inga Silvervingar kvar längre. Alva vill gärna följa med, allt låter ju så spännande! Erik vill hellre spela spel, men Alva får som hon vill och på det gamla slottet börjar plötsligt mystiska saker hända ... Finns det en spökhund på slottet, och vad försöker den att säga Erik?
Några gamla brev gömda under golvet i ett lusthus vittnar om en dödsdömd Romeo&Julia kärlekshistoria för länge sedan. Alva tycker att allt är underbart spännande, Erik tycker mest att allt är kusligt. Speciellt spökhunden. Så blir Alva sjuk och Erik måste forska vidare själv ...
Silvervinges hemlighet är ett mycket välkonstruerat mysterium som är alldeles lagom komplicerat för unga läsare att lösa själva --- och dessutom är boken berömvärt koncentrerad, hög klass på språk och personskildringar, och spänningen är inte onödigt uttänjd med en massa extramaterial, som är så vanligt i böcker (speciellt i deckar- och spänningsgenren) idag. Här får man bara äkta vara hela tiden.
Som så ofta i en Katarina Genar bok andas mysteriet magisk realism och man kan som läsare välja om man vill tro på hundspöket eller inte, precis som kattspöket i Pensionat Vidablicks gåta... kanske är djuren spöken, kanske finns de på riktigt, kanske är det en del av huvudpersonens fantasier ... Det finns utrymme för egna tankar och tolkningar.
Styrkan i Silvervinges hemlighet ligger också i hur bra förankrat allt är i vardagen. Detaljer som att Erik gillar sin rostmacka bara lagom varm, så att smöret smälter, medan Eriks mamma vill ha den knaprigt rostbränd, gör att hela mysteriet vilar på en trovärdig realistisk grund, full av vardagliga detaljer. Med små medel får Katarina Genar till fina personskildringar - den hårt arbetande singelmamman, den lojala bästa kompisen, den oemotståndliga lufsiga hunden och den motvillige hjälten som kastats in i ett mysterium han inte bett om.
Helt enkelt lysande! Bättre läsning än det här kan man inte önska sig på ett lov! Eller på en regnig vardagskväll.
 Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.