måndag 5 juni 2017

Oväder - En egensinnig bilderboksdebut


Omslag: Oväder

Oväder
- En egensinnig och lovande bilderboksdebut


Tuvalisa Rangström
Oväder
Illustrationer: Clara Dackenberg
ISBN: 9789198330342
Bokförlaget Mirando


Oväder påminner ömsom om den gamla folksagan Vanten, där alla möjliga djur ska klämma in sig i en tappad vante under årets kallaste dag, ömsom om en dikt av Wisława Szymborska, där man kan hitta vad som helst i en "lost & found".

Och ibland måste man blåsa bort ett litet tag för att hitta sig själv.

I skogen blåser det upp till storm och Tussen har tappat sin vante. Hon är inte intresserad av att ta skydd från stormen, hon vill ha sin vante! Hon säger till och med åt blåsten att sluta blåsa så att hon kan få leta ifred.

De små varelserna i skogen är lika noggranna som de små knytten i Mumindalen med att förbereda sig inför det hemska som kommer - kanske ska man bjuda stormen på något? Som för att beveka den.

När vanten väl är hittad är den inte viktig längre - då kan den få bli hem till ett litet djur som behöver den för att värma sig, precis som i folksagan om vanten.

Berättelsen om Tussen är en bearbetad version av Tuvalisa Rangströms kritikerrosade pjäs för barn, Det lilla ovädret, som spelades på Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2014. Rangström är skådespelare och dramatiker, Oväder är hennes debut som bilderboksförfattare.

Bilderna är skapade av Clara Dackenberg, som avslutade sin utbildning på HDK och Konstfack 2015. Hon har tidigare illustrerat bilderboken Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria.

Det här är en egensinnig bilderboksdebut med poetiska, söta och surrealistiska bilder och en vacker och finstämd text. En bok som ger mersmak och som förhoppningsvis kommer att leda till fler samarbeten!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.