söndag 11 juni 2017

Nelly Rapp och gastarna i skolan - Ruggigt, roligt och mysrysligt Rapp-äventyr!

Martin Widmark tillsammans med Elin Ek i Bonnier Carlsens  monter på Bokmässan 2015. Foto: Belinda Graham.Äventyret blir rappt och roligt, lurigt och klurigt med monsteragenten Nelly Rapp!


Nelly Rapp tar sig an gastande elever i sitt sjuttonde äventyr!

Martin Widmark
Dagens skola är vad den alltid har varit.
I alla fall för spöken och gastar!
Nelly Rapp och gastarna i skolan
Serie: Nelly Rapp - monsteragent (del 17)
Illustrationer: Christina Alvner
ISBN: 9789163893599
Bonnier Carlsen


Nelly Rapp är tillbaka i ett nytt rappt och roligt och mysrysligt Rapp-äventyr!
I förra boken tog hon sig an övernaturliga fenomen på ett vanskött ålderdomshem som drabbats av nedskärningar (SÅ vanligt idag!).

I den här boken tar hon sig an elever som bara gastar och gormar och aldrig vill vara stilla, i en spöklik skola som ingen annan vågar gå i närheten av. Bara Nelly Rapp monsteragent och hennes bäste vän Valle.

Brännheta politiska potatisar

Det är inte ofta som böcker är politiska, speciellt inte bästsäljare och "main-stream" succéer. Men man måste ändå säga att Widmarks senaste två böcker tar upp brännheta potatisar som ingen vanligtvis vill hålla i, och de kan ses som smarta inlägg i vad som är fel i välfärdssamhället idag - det är inte kul att vara gammal och det är inte kul att vara barn heller, i alla fall inte om man måste gå i skolan.

Så här har Martin Widmark själv berättat om tillkomsten av Nelly Rapp:

"I ren och skär frustration började jag för femton år sedan skriva serien om den lilla smarta och modiga monsteragenten Nelly Rapp. Det började med att min dotter kom hem från mellanstadiet och suckade och berättade att idag hade de inte gjort någonting i skolan, bara suttit och lyssnat på när killarna fick skäll. Stackars tjejerna, och killarna, tänkte jag. En så kallad lose-lose-situation. Då föddes alltså Nelly, en tjej som med Lugn, Lärdom och List möter de hiskiligaste monster."
- Martin Widmark, Svenska Barnboksakademin.


Locka till lärdom med lustig list!

Det har ändå tagit tills bok nummer sjutton innan Nelly och hennes vän Valle tar sig an vad som är fel med den svenska skolan ... Det hjälper inte att gasta på gastande gastar, man måste locka och lura dem till lärdom ... genom att ta till en stor dos list!

Det är faktiskt Valle, inte Nelly, som drömmer om att bli lärare. 

FINT!

Det behövs fler duktiga och engagerade lärare i skolan idag, på alla nivåer. Och det är kul att barnen som läser Nelly Rapp får en positiv "role model" i en smart unge som vill bli lärare. Valle kommer att bli en kanonbra magister!

Det här är en lättläst och tragikomisk bok som passar för alla åldrar - och en annorlunda inlägg i skoldebatten. Och ett annorlunda inlägg i "frigående höns debatten"!

En tanke: I Storbritannien sändes en serie där "Kören"- kändisen Gareth Malone hävdade att killar inte blir intresserade av att läsa, eftersom de inte har några "role models" som läser, varken hemma eller i skolan. Mallone "pryade" en hel TV-serie i en skola för att bevisa sin tes ... (Gareth Malone's Extraordinary School for Boys) så Valle kanske kan bli en bra "role model" i framtiden?

Härliga äventyr med Nelly, Valle och London!

Visst är det viktigt med kaxiga, kunniga, kavata och kluriga tjejer i barnlitteraturen - precis som Nelly Rapp - men det är också viktigt med smarta, eftertänksamma och sympatiska porträtt av unga killar - precis som Valle.

Genom serien har det växlat vem jag haft som favorit - Nelly, Valle eller hunden London! (Älskar man charmiga bassethundar får Nelly Rapp serien automatiskt en guldstjärna i kanten!)

Det här är en kanonkul serie att läsa! Just det här äventyret passar extra bra till sommaren, när Nelly och Valle cyklar omkring, likt två barn ur Fem-gänget, och skaffar ägg från frigående höns, tältar, äter glass och löser mysterier!

Köp/låna/ladda ner MÅNGA Nelly Rapp till sommaren! När barnen väl kommer igång att läsa vill de ju bara ha mer! 

Ett extra stort plus för mysrysligt roliga bilder!

Kombinationen Widmark-Alvner är en matchning gjord i humor-himlen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.