onsdag 14 juni 2017

Fågelkvitter, Astrid Lindgren eller Bä, bä Strindberg - Lyssna på en bok!

Dags att sätta fart med lättsamma, låtande sommarböcker!


Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart ... Några som verkligen sätter fart när det är sommar är fåglarna. De sjunger som bara den!

Vill du kunna känna igen de allra vanligaste fåglarna? Eller bara ha en riktigt kul och lättläst bok om fåglar (som kan sjunga själv!) - lägg vantarna på ett exemplar av Barnens fågelbok! En av de bästa och mest lättillgängliga böcker som gjorts när det gäller vanliga fåglar!

Vill du sjunga klassiska visor? Utan att själv spela instrument? Lätt fixat! Den fina lilla boken Lilla Visboken med Alice Tegnér musik och Elsa Beskow bilder tål relativt omild behandling och spelar ändå lika fint!

Vill du lyssna till Astrid Lindgrens sagor? Hennes röst kommer direkt ur boken Astrid Lindgrens Sommar!

WOW!

Böcker som låter är verkligen den nya inne-trenden!

Du slipper gammeldags besvär med CD-skivor eller MP3 spelare eller datoruppkoppling (eller ännu äldre bestyr: trassliga kassettband!) - böckerna låter själva, inga hjälpmedel behövs och det är bara att sätta sig tillbaka och njuta!


Det här är mina tre absoluta favoriter, alla är det bästa som finns, i sina respektive genrer!


Koltrasten sjunger i skymningen

Barnens fågelbok - Våra mest älskade småfåglar med bilder och läten av Andrea Pinnington, Caz Buckingham (Max Ström förlag).

Den här boken gör det både lätt och roligt att upptäcka vanliga fåglar som kanske finns i en park nära dig, i en trädgård, vid stranden, i skogen eller till och med på stan (många djur flyttar och blir tillfälliga stadsbor! gråsparvar är vanligast!). Boken passar för alla åldrar, alla som är fågelsångsnoviser, men den är speciellt anpassad för barn med lagom mycket text som är lättläst, lättfattlig och spännande!
Vi läsare får förklarat genom boken att fåglar inte bara sjunger för att det är vackert -
- fågelsång är också nyckeln till fåglarnas olika språk, och det är så här de skickar meddelanden till varandra.

Vad säger fåglarna och hur låter de när de säger vad de har att säga?

För oss människor kan sången hjälpa till för att känna igen olika fåglar (ofta hör man fåglar mer än man ser dem) och den här boken bjuder på ett enkelt och kul sätt att bekanta sig med det befjädrade livet.

Här skildras tolv av våra vanligaste fåglar med fantastiskt vackra bilder - och med sång. Den lättanvända ljudmodulen - med bilder på varje knapp - gör att även de minsta barnen lätt kan använda boken. du behöver inte kunna läsa eller ens kunna siffror - det är bara att kolla på bilden!

I boken finns dessa fåglar representerade i ljud och bild: grönfink, järnsparv, taltrast, talgoxe, svarthätta, blåmes, koltrast, steglits, kråka, bofink, rödhake och gärdsmyg.

Japp. Nu kan vi alla bergsäkert känna igen koltrastens ihärdiga sång i skymningen!


Astrid Lingren läser sagor med sommartema


Astrid Lindgrens Sommar : Astrid Lindgren läser åtta älskade sommarsagor (Rabén & Sjögren)

Den här stora, fina presentboken bjuder inte bara på magiska sagor och bilder utan också alla sagorna att lyssna på. Det blir en riktigt solvarm sommarstämning när Astrid Lindgren läser högt.

Boken innehåller åtta sommarsagor:

Vi gör en utflykt ur Barnen på Bråkmakargatan med bilder av Ilon Wikland

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången med bilder av Björn Berg

Vi ligger på höskullen ur Alla vi barn i Bullerbyn med bilder av Ilon Wikland

Mirabell med bilder av Pija Lindenbaum

Pippi hittar en spunk med bilder av Ingrid Vang Nyman

Allrakäraste syster med bilder av Hans Arnold

Sommardag på Junibacken ur Madicken med bilder av Ilon Wikland

Rackarn och Vildtoringen ur Ronja Rövardotter med bilder av Katsuya Kondo.


Det är stor skillnad på de olika sagorna, det här är vad man kan kalla en verklig allåldersbok! Vilket sommarhumör du än är på så finns här ändå en saga för just dig!

Den roligaste är den med Emil och Ida. De här två kan verkligen sätta fart! (inte bara när det är sommar). Allrakäraste syster och Mirabell är mer eftertänksamma. Mest fart är det på Ronja. Vilket också fångas i Katsuya Kondos actionpackade mangaliknande illustrationer.

Ett stort plus är att det är olika illustratörer för varje saga, de har verkligen lyckats fånga stämningen i de olika sagorna.

På något sätt verkar sommaren ha varit mycket somrigare förr ... Nu är stora delar av landet avfolkat, ingen busar på höskullen och det är få som har egen häst ... eller ens egen flaggstång!


Musikvideos innan musikvideos var uppfunna!

Slutligen: nu är vi framme vid Bä, bä Strindberg ... Vilket utlovades i rubriken.
Det var faktiskt August Strindberg som först översatte Ba Ba Black Sheep till svenska!


Lilla Visboken av Alice Tegnér och Elsa Beskow (Bonnier Carlsen) låter när man trycker på blåsippan som finns på varje sida.

De flesta texterna i den här fina boken har Alice Tegnér skrivit själv, men det finns några kända undantag. Sov du lilla videung har en text av Zacharias Topelius och Blåsippor har en text av Anna Maria Roos. Bä bä vita lamm är baserad på den engelska barnramsan Baa, Baa, Black Sheep från 1744 och år 1872 översatte August Strindberg ramsan till svenska. Så småningom ändrade det svarta fåret färg och föryngrades och blev till ett vitt lamm. Men lammet levererar ändå lika mycket ull som ett fullvuxet får, för ullen räcker till massor av plagg!


Elsa Beskow och Alice Tegnér var så bra matchade och det är idag svårt att tänka på Alice Tegnérs barnvisor utan att se Elsa Beskows bilder framför sig.

Det här är som musikvideos, innan musikvideos var uppfunna. ...  Boken är en riktig liten pärla! Ypperligt utförande och smart paketering av en kulturskatt som gör den lätt användbar och tillgänglig för alla åldrar!


Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.